Det forbandede bakspejl


Det forbandede bakspejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EN AFTEN HER sidst på året har jeg svært ved at forhindre mine tanker i at strejfe rundt. Snart er de i fortiden, snart i fremtiden, så i nutiden, og så tilbage til fremtiden, men hele tiden glider de fra det ene til det andet sted og er svære at få styr på. Det var ikke lige det, jeg havde regnet med. Jeg havde vel ventet en slags overblik her sidst på året, en form for klarhed, måske et svar på spørgsmålet: Hvor er vi på vej hen? (Det er nok lige i overkanten at skrive »vi« - men hvor er jeg så på vej hen da?) Det er meget svært at finde ud af i år.

FORBRUGERFESTEN er slut. Der er mange, der har økonomiske tømmermænd og forbander de falske ledere, der opfordrede til at bruge hæmningsløst af hovedstolen. Man kunne måske på den baggrund forvente, at vi bevægede os mod mere anstændige tilstande i det nye år. At man satte tæring efter næring. At vi fik et mere solidarisk samfund, hvor man glemmer sin egen grådighed og tænker på helheden. Men så ser jeg, hvilke politikere vi har for tiden, og så brast det håb. Nej, det er sørme ikke sjovt. Men vi må trods alt håbe, at der i det mindste breder sig en erkendelse af, at grådighed fører til fattigdom. Bare tænk på den komiske Finn Nørbygaard. Nej, det er sørme ikke sjovt!!!

JEG HAR TÆNKT på, at når fejltagelser kommer for en dag ? som f.eks. den fuldstændig uansvarlige lukning af akutafdelingen på Svendborg Sygehus, eller lukningen af velfungerende skoler på Langeland (for bare at nævne et par af de værste her i området) ? så siger de, der kunne have forhindret katastroferne, eller som har lavet fejlene: Set i bakspejlet er det nemt at være klog. Når jeg hører, eller læser sådan en sætning, får jeg en drønende hovedpine og en voldsom kvalme. Set i bakspejlet. Jamen, hvad skal vi med det bakspejl. Et bakspejl er til at orientere sig i, til at se, om der er nogen, der vil overhale, eller om der er noget lige bag en. Bakspejlet skal da ikke bruges som en undskyldning for, at man har dummet sig, eller har begået forbrydelser.

DEN KENDTE finansmand Brask Thomsen havde engang i lang tid siddet og hørt om det forbandede bakspejl til et stort møde. Og det må vel også på et tidspunkt være blevet ham for meget, for han rejste sig op og sagde, at han lige ville gøre opmærksom på, at det, man ser i bakspejlet, kunne man kort forinden have set foran sig. Han har jo fuldstændig ret. I det udsagn fandt mine tanker endelig et blivende sted.

Kunne vi ikke her sidst på året blive enige om, at vi ser, hvor vi kører hen og kun bruger bakspejlet til at forhindre voldsomme sammenstød. Det er i hvert fald mit nytårs- fortsæt for 2009.

Godt nytår.

Det forbandede bakspejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce