Den rette alder


Den rette alder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FOR EN DEL ÅR siden afholdt vi i anledning af det kommende kommunalvalg et prøvevalg for 9. og 10. klasse på Rudkøbing skole.

Det var arrangeret som et rigtigt vælgermøde, alle byens politikere var mødt op i deres pæne tøj og sad på rad og række og spurgte de unge håbefulde snart-vælgere, hvad de kunne tænke sig til deres, byens og øens ve og vel. Efter de første pjattede forslag om længere sommerferier og færre lektier kom ønsker om ungdomshus, flere sportsfaciliteter, crossbaner, skaterbaner osv. osv., og de stemmesultne politikere lovede guld og grønne skove:

- Jamen, det vil vi da gerne se på, - jamen det lyder da rimeligt, - ja, selvfølgelig vil vi lægge os i selen for det.

ALLE PLAPREDE de de unge efter munden. Undtagen én. En nyopstillet kandidat for Venstre, en af byens unge erhvervsdrivende, ikke mange år ældre end skoleeleverne, forbavsede alle ved råt for usødet at slynge dem i hovedet:

- I får da ikke en pind. Hvis der er noget, I gerne vil have, så må I kæmpe for det. Selv være med til at lægge planer, selv være med til at bygge det op. Så vil jeg støtte, at der bliver bevilget penge til det. Lad dog være med at gå rundt og tro, at tingene bare skal komme af sig selv, fordi I be?r om det! I må vise noget initiativ!

FORSAMLINGEN MÅBEDE. Men det var intet imod, hvad de tilstedeværende lærere gjorde, da stemmerne efter det afsluttende prøvevalg var talt op. Hvem løb med næsten alle stemmerne? De gamle, som lovede guld og grønne skove? Nej, sågu ham, som talte de krævende unge midt imod. Det var mageløst. Der kan man se, hvad man kan udrette med et glimt i øjet og et charmerende og oprigtigt væsen. Desværre blev den unge mand meget hurtigt træt af lugten i bageriet og indså, at politikertjansen er langt fra attråværdig. Ærgerligt, Kristoffer! Du kunne have drevet det vidt! Der er brug for folk af din støbning i lokal- og landspolitik.

MEN HVAD ER der så sket? Årene er gået, og de unge langelændere har nu fået tilbudt deres eget hus. De er blevet inviteret, 800 i tallet, til at være med til at fylde indhold i dets rammer. Første gang mødte én op. Der måtte være sket en fejltagelse. De havde nok ikke rigtig forstået, at de faktisk var indbudt for at være med til at bestemme selv. Det, som unge mennesker som regel så inderligt gerne vil. Ny invitation blev sendt ud. Denne gang mødte fem personer op.

Når øens unge drikker hjernen ud, kommer op at slås og generer uskyldige borgere, har undskyldningen altid været: -Vi keder os, der er ikke noget for os her. Når I så får chancen for at lave om på det, ignorerer I den.

Det diskuteres for tiden seriøst, om man ikke skal overveje at nedsætte valgretsalderen fra 18 til 16 år. Jeg har mine berettigede tvivl, om det er en frugtbar idé. Hvad siger I, unge mennesker? Hvordan synes I selv, det går?

Den rette alder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce