Debat: Vigtigt at tælle ens
Af: Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart og Susanne Nordenbæk, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Læserbrev: For nylig kom det frem, at der er store forskelle på, hvordan muséer tæller antallet af besøgende. For eksempel har kunstmuseet ARoS, det er den med regnbuen på taget, i Aarhus opgjort sit besøgstal til 836.000. Det er så alle dem, der har sat deres ben på museet. Louisiana, som udstiller moderne kunst, i Nordsjælland har opgjort sit besøgstal til 706.000. Her har man så "kun" medtaget dem, som har løst billet til museet.

Når man laver den slags optællinger, så er det jo fordi, man skal bruge tallene til noget. Og hvis alle tæller forskelligt, så kan man ikke rigtig bruge statistikken for besøgstal til ret meget. Det er også vigtigt, at vi ved, hvordan det i grunden går med besøgstallene for landets museer. Om det går frem eller tilbage. På den måde ved vi, om der er noget, der skal gøres bedre. Museerne vil også kunne lære af hinanden. Hvis nu et museum oplever et stort fald i antallet af besøgende, mens et andet oplever stor fremgang, så kan det museum, hvor det går knap så godt med fordel skele til det andet og lære. Gør det succesfulde museum noget særligt i forhold til markedsføring, laver anderledes tiltag eller måske noget hele tredje?

Vi mener, at det er en rigtig god idé, hvis Slots- og Kulturstyrelsen sammen med Danmarks Statistik laver en model for optælling, som alle landets museer så bruger. På den måde får vi nyttig og brugbar viden, som kan bruges til gavn for museerne og dermed også til gavn for dansk turisme. For vi ved, at kulturforbruget er stigende, og at netop spændende kulturoplevelser er noget, som mange af vores udenlandske gæster efterspørger. Også på den baggrund er det vigtigt at vide, hvor mange og hvilke nationaliteter som besøger vores museer.