Debat: Unge kvæles i gode intentioner


Debat: Unge kvæles i gode intentioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mie Hovmark, sekretariatsleder hos Netværket af Ungdomsråd
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Avisernes spalteplads har de seneste uger sat et stort fokus på Ærø Ungeråds kamp for selvbestemmelse over Ærøs ungdomshus. 

I 2014 overtog Ærø Ungdomsråd et hus i Marstal. Det blev besluttet, at Ungdomshuset skulle bestyres af en Ungdomsfond. Ungdomsfonden havde dog kun én ung i bestyrelsen, hvormed Ærø Ungdomsråds reelle indflydelse var på et minimum. Ærø Ungdomsråd valgte derfor den 1. maj i år, at rømme huset som en protest over deres manglende indflydelsesmuligheder. 

Hos Netværket af Ungdomsråd (NAU) mener vi, at det er vigtigt, at de kommunale unge har en fysisk platform, der understøtter de unges engagement. Derfor er det altid en stor sejr, når et ungdomsråd får de fysiske rammer i form af et ungdomshus. Men et ungdomshus skal være mere end flotte ord på et stykke papir - i en ungepolitik. Hvis et ungdomshus skal gøre en reel forskel for ungdomsrådet, ungdomsmiljøet og lokalsamfund, er det afgørende, at de unge har reelle indflydelsesmuligheder. 

Vi ved, at det ikke er af ond vilje, men med gode intentioner, at man nedsætter bestyrelser, hvori der er voksne, som kan administrere huset. Men det må aldrig tage overhånd - det må ikke være på bekostning af de unges ejerskab. De unge må ikke føle, at de mister retten til det hus, de så længe har ønsket og kæmpet for. Selv de bedste intentioner, som for eksempel at skulle booke plads i huset til et mindre beløb, er at tage mulighederne fra de unge. For så er de ikke længere selv herrer i eget hus. Og det svækker deres engagement og deres mulighed for faktisk at skabe et attraktivt ungemiljø. 

Derfor er vi i NAU utrolig glade for at høre, at der er påbegyndt en ny dialog mellem Ærø Ungdomsråd og Ærøs Ungdomsfond. 

Vi håber, at situationen på Ærø kan være et eksempel for andre danske kommuner, der brygger på idéen om at etablere et ungdomshus administreret af voksne. Det er prisværdigt, at man vil skåne de unge for "sure, administrative pligter", men det er afgørende, at de unge ikke kvæles af de gode intentioner. De unge må ikke fratages deres reelle indflydelse på eget huset.

Debat: Unge kvæles i gode intentioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce