Debat: Ulve og husdyr på friland


Debat: Ulve og husdyr på friland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mads Helms, næstformand i Økologisk Landsforening, økologisk mælkeproducent, Isenbjergvej 19, Ejstrupholm
Ulven er kommet til Fyn. Thomas Bjørneboe Berg fra Naturama for
Debat FAA. 

Læserbrev: Forleden skrev en læserbrevsskribent i Fyns Stiftstidende, at hun med ulvenes indtog i den danske natur frygter for fremtiden for fritgående husdyr - herunder de økologiske. Frygt er forståeligt, men som landmand og som samfund, skal vi kunne sameksistere med ulven.

Ligesom vi skal kunne sameksistere med vildsvin, krondyr, gæs, ræve, ravne eller andre vildtlevende dyr og rovdyr. Når vi taler om ulve, så skal vi som landmænd kunne gøre brug af hegn og vogterhunde. Lige som økologiske svineproducenter beskytter deres dyr mod ræve i dag, og økologiske kvægbrugere beskytter deres græsmarker mod krondyr.

Men det er også vigtigt, at der er adgang til at regulere bestandstørrelserne. En landmand skal have mulighed for at nedlægge ulve, der gentagne gange angriber hans eller hendes husdyrflok. Hvis vi skal have ulve i Danmark, så skal ulven leve af vilde dyr og ikke af vores husdyr. Ulven skal opretholde sin naturlige frygt for mennesker og beboelser, og her spiller adgangen til regulering ind.

Og så er der regningen. Ulve og andre af de vilde dyr beriger os og Danmarks biodiversitet. Men de koster også landbruget penge. Det er en samfundsinteresse at give plads til de vilde dyr, dermed må det også være en samfundsopgave at finansiere deres tilstedeværelse.

Ikke mindst er der brug for god og dækkende kommunikation om ulven med befolkningen. Ulven har været fraværende i 200 år - vi har alle sammen brug for et højere vidensniveau.

Debat: Ulve og husdyr på friland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce