Debat: Troense-dyrlæge: Advarsel, afrikansk svinepest nærmer sig


Debat: Troense-dyrlæge: Advarsel, afrikansk svinepest nærmer sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Søren Nielsen, dyrlæge, Strandgade 2, Troense
dyrlæge Søren Nielsen
Debat FAA. 

Læserbrev: Forleden havde Erling Bonnesen, MF, i denne avis et læserbrev, hvori han udtrykte sin store glæde og beundring over, at Kina nu vil tillade import i stor stil af dansk producerede varmebehandlet svinekødsprodukter som for eksempel røde pølser og salami.

Glæden kan dog vise sig at blive kortvarig.

Virussygdommen, Den Afrikanske Svinepest, nærmer sig med store skridt fra Østeuropa, og det vil næppe være muligt at standse dens indtog i Danmark ved grænsen til Tyskland, da der er en ukontrolleret indvandring af vildsvin, ligesom der er risiko for, at utilstrækkeligt rengjorte lastbiler, der har været anvendt til eksport af levende grise, også er en risikofaktor.

Bare levningerne fra en enkelt lastbilchaufførs madpakke er en mulig infektionsrisiko, hvilket har fået danske veterinærmyndigheder til at overveje, at der skal udleveres gratis madpakker til chaufførerne.

Men har vi da ikke det berømmede høje danske veterinære stade med et funktionsdygtigt veterinært beredskab til at håndtere et sådant problem?

Desværre er svaret nej.

Det hidtil høje veterinære stade er i de seneste år blevet voldsomt undermineret på grund af dårlig lovgivning fra politisk hold, dårlig forvaltning og ledelse ved at erstatte veterinære ledere med ledere fra andre erhverv som for eksempel ingeniører uddannet på DTU. Ved fyring af kompetente veterinære virologer og andre veterinære mikrobiologer har man konsekvent undergravet vor ekspertise og handlekraft.

Det Veterinære Beredskab har lidt en krank skæbne og anses af mange kompetente dyrlæger for nærmest ikke-eksisterende. Sandsynligvis fordi Fødevarestyrelsen allerede i år 2000 fjernede beredskabets perifere netværk, kredsdyrlægerne, der hidtil havde organiseret bekæmpelsen af alvorlige smitsomme sygdomme. Det var erfarne dyrlæger med stort lokalkendskab til folk og fæ. Nedturen er derefter fortsat skridt for skridt ved omorganiseringer med negativt resultat, fyringer og dårlig ledelse.

Ved det første udbrud af Afrikansk Svinepest på dansk grund vil Kina og de fleste andre lande, der aftager danske svineprodukter, omgående standse importen af vore produkter.

Vort tidligere internationalt så berømmede høje veterinære stade og vort Veterinære Beredskab vil ikke undgå en kritisk bedømmelse af importørerne, der vil afsløre de evidente mangler.

Det tidsmæssige aspekt i at få styr på for eksempel Afrikansk Svinepest er foruroligende, når vort beredskab ligger i ruiner og først skal reetableres.

De dertil nødvendige personer som virologer og mikrobiologer med veterinær uddannelse, erfaring og ekspertise er jo i stor stil forsvundet og har fundet nye græsmarker.

Gud bevare dansk svineproduktion.

Debat: Troense-dyrlæge: Advarsel, afrikansk svinepest nærmer sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce