Debat: Taler du IT-sikkerhed med familien denne jul?


Debat: Taler du IT-sikkerhed med familien denne jul?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jeppe Engell, it-faglig konsulent, HK/Privat og Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering, Dansk Erhverv
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Julen nærmer sig. Pebernød og julesok i familiens skød.

Lad os supplere med en ny tradition: Når du alligevel tilbringer ferien med familien, så bring din viden i spil og gør en forskel for mennesker, du holder af. Denne guide handler om enkle ting med stor effekt. Brug det som rettesnor og tag snakken med din familie. Dermed kan julefreden sænke sig. Vi er sikre på at julemanden bemærker at du har været artig. Glædelig jul.

Stærke kodeord: Svage kodeord er en af de største trusler. Et kodeord a la "Vinter2017"" er en åben dør til ubudne gæster. Det er ikke nødvendigt med forskellige kodeord til alle sider, men en god tommelfingerregel er, at sider, der har betalingsoplysninger, mailudbydere og sociale medier, ikke har samme password.

Hvis du tror, at din familie kan finde ud af det, så lær dem "to-faktor sikkerhed", så de ud over et kodeord også skal bruge for eksempel en sms til at logge på. Det styrker sikkerheden betydeligt på for eksempel Facebook, Google og andre store tjenester.

Lås på den smartphone: Alle folk mister deres smartphone før eller siden. Også dine familiemedlemmer, og det kan blotte vores liv. Heldigvis er det nemt at sikre en telefon, men forbavsende mange gør det ikke. Om forældrene vælger pinkode, fingeraftryk eller en femte teknik er ikke så væsentligt. Den store forskel er at gå fra ingen sikkerhed, til en lukket dør.

Wifi: Hvis din familie har en moderne router, er den sandsynligvis allerede krypteret, men hvis Wifi-forlængeren var ugens tilbud for flere år siden, så pensionér den og køb en ny i værtindegave.

Sikkerhedskopi: I dag tager smartphones fremragende billeder, det er i hvert fald ikke det indbyggede kameras skyld, hvis billederne er dårlige. Der kan ligge tusindvis. Tilsvarende kan computeren rumme breve, sange og andet fra før verden for alvor rykkede i clouden. Der er væsentligt flere i kirke juleaften, end der er folk der tager backup i dag. Lav om på det. Giv dine forældre en rutine, der passer dem. Helst noget automatisk, der passer sig selv.

Digital julerengøring: Alle it-sikkerheds-anbefalinger har en standardpassus om at opdatere software, men det sker ikke af sig selv. Opdater styresystemet og alle programmer. Fjern de fjollede småprogrammer som fulgte med scanneren, og som ikke tjener andre formål end at sløve maskinen og gøre den usikker.

Debat: Taler du IT-sikkerhed med familien denne jul?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce