Debat: Svendborg flyder med stoffer


Debat: Svendborg flyder med stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anna Holmgaard, forfatter og journalist, Sundbakken 22, Svendborg
Fødevarefællesskabet
Debat FAA. 

Synspunkt: Det har været en forrygende sommer, og lige nu er der stadig varmegrader tilbage. Dejligt. I løbet af sommeren har mange af Svendborgs unge mennesker været meget i Christiansminde.

Spillet musik, hængt ud ved stranden, set på fuldmånen ved midnatstid - og haft det godt. Jeg ved godt, at ældre borgere har brokket sig over affald. Men indimellem er virkeligheden, at ungdom er ungdom. Og en dag bliver de voksne med ordnede liv, gode skatteborgere som vi andre. Kan du spore en vis sarkasme, kære læser, så er du ikke galt på den.

For det stykke vej, unge i Svendborg skal gå, før de får gode liv i en bred betydning, den er lang. Der er i Svendborg rigtig, rigtig mange fælder, man kan falde i på vejen. Ikke bare lidt druk og opkast i ny og næ, kærestesorger og andre teenageproblemer. Men langt værre.

Stoffer. Byen flyder med dem. I løbet af en halv time kan man ifølge en mindre rundspørge blandt de unge skaffe et bredt udvalg af stoffer: Hash, MDMA, ecstasy, pot og speed. Alt, hvad man ikke skal begære. Fordi stoffer ødelægger liv, og hash ikke er uskyldigt.

Vi kan som voksne ansvarlige mennesker selvfølgelig ikke bare se på. SSP gør en brav indsats, tager rundt på skolerne, holder infoaftener og prøver at hjælpe forældre til at forstå, begrænse og gerne bremse forbruget hos de unge. Fordi det fører til pjækkeri, dårlig koncentrationsevne, sløvhed og dumhed, frafald i skolen. Det hjælper lidt.

Men SSP kan ikke det hele. Nærbetjentene, det lokale politi, der kunne træde til og spotte salgssteder, gribe ind, advare og mobilisere, drive pusherne ud, de er i Svendborg i ringe omfang. Politireformen har gjort sit til, at de unge efterlades i stikken - i hvert fald indirekte. Og hvad gør man så?

Jeg griber i luften og ved, at det koster penge at skabe solide tilbud til unge i fritiden, så de ikke falder i dårlige mønstre med for eksempel hash og stoffer. Svendborg har desværre altid ligget i den tunge ende, når det gælder unge.

Unge-rapporter viser, at vi ligger dårligt, når det gælder unge, der drikker, ryger både det ene og det andet i en ung alder. De klarer sig dårligere i skolen, og tallene definerer i det hele taget en mørk side af byen. Det gode liv? Ja, for nogen. Os med vores på det tørre, kunne jeg fristes til at sige.

Et samfund skal som bekendt kendes på den måde, man behandler svage borgere. Og nej, det gælder ikke kun handicappede, ældre og omsorgssvigtede børn. Det gælder også helt almindelige unge i byen, der efterlades til - ingenting.

Jeg skrev denne klumme sidste vinter, hvor kulden drev unge helt ned til 13 år rundt fra parkeringskælder til parkeringskælder (nu har vi jo to), burgerrestaurant til venterum, busskure, cykelhalvtag og bænke i skolegårde. Lagerrum, hvis de ellers kunne komme ind.

Og nu nærmer den kolde tid sig igen. Vi har problemet igen. Vi skal se flokke af frysende teenagere drive rundt med smøger, joints og billige øl, sprut i hænderne. Om alt går som det plejer, så skal jeg skrive den her klumme en gang til om et års tid.

Overdriver du dog ikke? Ved I hvad? Ta' en tur rundt i byen ved nattetide. Spørg dig selv, om det her er Svendborg, som vi holder af og kender som tryg, god og venlig? Vel er det ej.

Jeg bliver så utroligt ked af og vred over det bagvedliggende hykleri. At vi bryster os af de lyse sider i byen og behændigt ignorerer de mørke, for de er ikke rigtig vores sag. Det er jo bare unge mennesker.

Jamen, hvad med forældrene? Skulle de dog ikke tage at styre deres unge mennesker?

Husk tilbage. Hvad ville I selv? Være sammen med mor og far eller jeres venner, da I var unge? I det omfang korttidshukommelsen er intakt, så var det præcis det, vi ville. Være sammen med venner.

Den kolde tid nærmer sig som sagt. Dermed sæsonen for at få bygget sig et lille misbrug op, når kedsomheden sætter ind. Hvad gør vi? Kigger på. Vrider hænder og skælder lidt ud over ungdommen nu til dags og deres dårlige opførsel.

Pengene er der ikke til forebyggende initiativer, det er klart. Men så må man tænke alternativt og søge midlerne i fonde, i puljer. Alt skal prøves. Ungdomshus, ungecafé, et sted at være for dem, der har behovet. Så svært er det ikke. Hvor der er vilje, er der vej. En god vej.

Kom nu, Svendborg.

Debat: Svendborg flyder med stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce