Debat: Svendborg er en svær by at komme rundt i
Af: Lone Juul Stærmose, byrådsmedlem i Svendborg Kommune for Venstre og næstformand i Handicaprådet, Revsørevej 30, Hesselager

Synspunkt: Igen i år tildeler handicaprådet en handicappris og temaet er i år den fysiske tilgængelighed.

I den forbindelse og for at tage temperaturen på Svendborgs tilstand, allierede jeg mig med formanden for Dansk Handicapråd i Svendborg, Lars Swierstra-Banke, for sammen med ham at tage en tur igennem Svendborgs gader og stræder for at se, og ikke mindst mærke på egen krop, hvordan det egentlig står til med den fysiske tilgængeligheden i vores by.

Svendborg er en udfordrende by med hensyn til fysisk tilgængelighed. For det første er det en gammel by med snørklede gader, hvor de fleste er belagt med brosten, hvilket gør det særdeles vanskeligt at navigere op og ned ad gaderne. Det går rigtig meget op ad bakke og dermed selvfølgelig også ned ad bakke. Det at komme op er lige så vanskeligt som at komme ned, men med en hjælper lader det sig dog gøre.

Vi besøgte på vores tur rundt i byen  mange forskellige butikker og restauranter. Nogle steder var der etableret en rampe eller to hjulskinner. Det må man så sige er rigtig fint, men nogle af ramperne var for stejle, så uden en hjælper ville det ikke være muligt at komme ind i butikken.

En butik leverede varerne ud til en eventuel kørestolsbruger - en fin ordning i sig selv, men det betød dog, at vedkommende skulle sidde uden for i sol, regn og blæst. Et andet sted blev kørestolsbrugeren båret ind.

Vi fik en god snak med de forskellige forretningsdrivende, både de som allerede havde etableret fysisk tilgængelighed, og de der endnu manglede, men samtidig var der megen velvilje til at gøre en indsats for at forbedre tilgængeligheden.

Det er jo frivilligt, hvor meget de enkelte forretningsdrivende vil investere i god tilgængelighed, men det vil afgjort være med til at højne Svendborg også i turistøjemed.

Konklusionen på vor formiddagsrundtur i Svendborg må være, at byen kunne være bedre indrettet med hensyn til fysisk tilgængelighed. Rigtig mange forretningsdrivende har dog gjort en indsats for tilgængeligheden på den ene eller den anden måde. Byen i sig selv er dog en stor udfordring.

Ideen med turen var at gøre opmærksom på den fysiske tilgængelighed i forbindelse med Handicapprisen 2017, som alle kan indstille eller blive indstillet til - fristen for indstilling er den 15. september 2017.

Overrækkelsen til den udvalgte modtager finder sted først i december måned i år.Indstillinger sendes til pia.holm@svendborg.dk