Debat: Sundhed, hvor du er


Debat: Sundhed, hvor du er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jane Heitmann, MF (V), sundheds- og ældreordfører
Michael Bager
Debat FAA. 

Synspunkt: Danskernes sundhed er afgørende for os i Venstre. Det er også afgørende, at sundhedstilbuddene er tæt på borgeren.

Et helt nyt udspil fra regeringen "Sundhed, hvor du er" skal give dig og din familie trygge behandlings- og forebyggelsestilbud tættere på. I dag er der desværre alt for mange danskere, der har for langt til for eksempel den praktiserende læge. Det skal vi gøre bedre, så både familier med små børn og ældre kroniske patienter ikke i fremtidens Danmark skal føle sig udfordret af, at der er lang vej til lægen.

Billedet, der tegner sig, er præget af, at flere lever et liv med en eller flere kroniske sygdomme, alt for mange unge lever et liv med en psykiatrisk diagnose som følgesvend, danskerne bliver ældre, og samtidig bliver vi flere ældre. Skal vi sikre, at alle får både hjælp og behandling af høj kvalitet, er det afgørende, at vi gentænker den måde, vi hidtil har indrettet vores sundhedsvæsen på.

Med de nye supersygehuse rykker specialistbehandlingen ind på sygehusene, og derfor skal der i endnu højere grad være tryghed om de tilbud, som kommuner og praktiserende læger har på paletten.

Alt for mange patienter oplever, at de falder mellem to stole, fordi der er usikkerhed om, hvem der har ansvaret - kommunen eller regionen. Et klassisk eksempel er stof- eller alkoholmisbrugere med en psykiatrisk lidelse. I dag er det sådan, at det er kommunen, der har ansvaret for misbrugsbehandlingen, og regionen, der har ansvaret for behandlingen af den psykiske lidelse.

Alt for ofte har vi oplevet, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør, ligesom kvaliteten i for eksempel kommunernes misbrugsbehandling varierer. Det er ikke i orden. Misbrugere og psykisk syge er blandt de allersvageste og mest udsatte i vores samfund. De må og skal have behandlingstilbud af høj kvalitet - uanset hvor i landet de bor.

Nu ændres ansvarsfordelingen, så det i fremtiden bliver i regionalt regi, behandlingsansvaret skal ligge. På den måde kan vi sikre behandling af høj, ensartet kvalitet og bedre sammenhæng for den enkelte. Også for unge med en psykisk lidelse er hensynet til den enkelte afgørende. Alt for mange unge udfordres, når de overgår fra børne- til voksenpsykiatrien. Det skal vi gøre bedre.

Der er gode erfaringer fra andre dele af sundhedsvæsenet, hvor for eksempel unge med astma ofte oplever gode overgange. Det skal man lære af i psykiatrien. Derfor tager Sundhedsstyrelsen nu initiativ til, at nye modeller skal hjælpe unge med psykiske lidelser til en mere struktureret og smidig overgang med fokus på hensynet til den enkelte. Mennesker er forskellige, og det skal vores sundhedsvæsen være gearet til - nu og i fremtiden.

Debat: Sundhed, hvor du er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce