Debat: Stigmatisering af visse bydele
Af: Hanne Skaalum, socialrådgiver, Tvedvej 18, Svendborg

Læserbrev: Førhen byggede man Vollsmose for eksempel for at skaffe almindelige mennesker lige vilkår boligmæssigt. Det var et dejligt grønt område, og lejlighederne blev moderne indrettet med diverse faciliteter, og en herlig stor altan i tilgift. Mange flyttede til, og var henrykte over muligheden.

Min gamle tante kom på plejehjem derude, og befandt sig lykkelig i de gode omgivelser. Så skete der noget. Odense Kommune begyndte at benytte beboelsen som en "skraldespand" for de familier, de ellers ikke kunne få anbragt.

Idéen om almen integration for de indvandrerfamilier, som fik til huse der, blev ganske glemt - eller det, der var værre - nemlig overladt til nogle danskere, som i forvejen var uden ressourcer og dermed det overskud, noget sådant altid kræver.

Resultatet blev ghettoisering af et flot byområde, som netop kunne have opfyldt opgaven - hvis politikken havde været sådan gennemført. Ak nej, nu er det blevet et sted "pæne mennesker" flygter fra eller slet ikke kommer.

Jeg har i mit arbejde som socialrådgiver mødt flere gode, ressourcerige, unge andengenerationsmennesker, som drømmer om en tilværelse som almindelig dansker med en uddannelse, et arbejde og et værelse et sted. For de kan nemlig ikke får ansættelse eller en chance, med den adresse.

Man behøver bestemt ikke at fordoble eksistensværdien (straframmen) fordi én kommer fra Vollsmose eller lignende - der er man allerede stigmatiseret.

Føj, hvor er alene tanken om idéen tarvelig. Jeg er blevet opdraget som socialdemokrat, den står desværre i dag som en fejlopdragelse.