Debat: Spis sundt og sikkert - spis dansk
Af: Erling Bonnesen, MF for Venstre, miljø- og fødevareordfører, Kløverbakken 12, Broby

Læserbrev: Danske fødevarer er blandt de allerbedste i sammenligning med udenlandske. Endnu engang ligger danske fødevarer flot og bedre end udenlandske, når deres indhold af for eksempel pesticidrester sammenlignes med frugt og grønt fra verden omkring os. Det dokumenterer tal fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport.

Dermed er det også uændret en god idé at spise rigeligt med frugt og grønt, som Fødevarestyrelsen anbefaler det i de officielle kostråd. Fødevarestyrelsens fund af enkelte æbler med et helt uskadeligt indhold af prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af pesticidrester.

EU-grænseværdier for pesticidrester i fødevarer fastsættes typisk langt lavere end grænsen for den sundhedsmæssige effekt, da der ikke må anvendes mere pesticid end nødvendigt for at opnå den ønskede effekt på skadevoldere. Oftest vil selv en overskridelse af grænseværdien derfor ikke have sundhedsmæssig betydning.

Danske fødevarer er kendetegnet ved høj fødevaresikkerhed og høj fødevarekvalitet. Det er derfor, der er efterspørgsel efter danske fødevarer i store dele af verden. Spis sikkert - spis dansk.