Debat: Sænk slikafgifterne og sænk slikbaronerne
Af: Lisa Gundsø, politisk konsulent i Dansk Erhverv

Læserbrev: Landet over er der såkaldte "slikbaroner", som køber slik i typisk Tyskland, og kører det til Danmark, hvor det bliver videresolgt uden afgifter fra kiosker, garagesalg og lignende. Svindel med slik og chokolade har traditionelt været mest udbredt i Københavnsområdet, men en redegørelse fra Skat viser, at problemet nu også vokser i resten af landet.

Alt tyder på, at den illegale handel i dén grad er sat i system. I juni tømte Skat og Fødevarestyrelsen et lager i Randers for illegalt importeret slik. I alt var der ikke mindre 2,2 ton vingummi, lakrids og chokolade. Den illegale handel med slik er et stort problem, fordi samfundet går glip af moms og afgifter, lovlydige danske virksomheder mister omsætning, og der kan være en sundhedsrisiko ved det illegale slik, hvor kvalitet og holdbarhed ikke kan spores.

Skat har fokus på problemet med kontroller og lignende, og det er selvfølgelig positivt. Men skal vi for alvor slikbaronerne til livs, bør der gøres noget ved problemets virkelige kerne. Og det kræver lavere afgifter på slik og chokolade. De høje afgifter gavner i høj grad grænsehandlen og svindlerne. Så hvis vi vil sænke slikbaronerne, så må vi først og fremmest sænke afgifterne.