Debat: Problemer i familieafdelingen


Debat: Problemer i familieafdelingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Ib Knudsen, kandidat for enhedslisten, Støtte - kontaktperson Svendborg Kommune Familieafdelingen, Skattergade 14, Svendborg
Familieafdelingen
Debat FAA. 

Synspunkt: Enhedslisten vil gerne være med til at skabe bedre muligheder for arbejdet med sårbare børn og familier i Svendborg Kommune.

Vi mener, at det er godt, at forvaltningen har bedt Socialministeriets task force om hjælp, selv om det har taget lang tid at nå frem til denne beslutning. Allerede i foråret 2016 foreslog personalet dette, hvilket står i handleplan for familieafdelingen maj 2016. Årsagen til, at personalet foreslog dette, var manglende tillid til ledelsen og det dårlige arbejdsmiljø, der var i afdelingen.

Hvis vi kigger lidt tilbage på strategiplanen blev den første vedtaget i 2010. I 2015 blev den nye strategiplan vedtaget, og der blev vedtaget en plan for en Svendborg-model (Sverige/Herning model).

Jeg mener, at afdelingen langt hen ad vejen har udmøntet de vedtagne planer. I 2010 havde Svendborg kommune 229 helårsanbringelser, dette er i 2016 faldet til 166 helårsanbringelser, hvilket er et fald på 63 anbringelser. Det var også et mål at anbringelsesmønsteret skulle laves om, så det mere lignede mønsteret i Sverige. I 2010 udgjorde Familieplejeanbringelser 40 procent, og døgn- og socialpædagogiske anbringelser udgjorde 41 procent, i 2025 udgør familieplejeanbringelser 67,2 procent og de andre 27,7 procent. Dette er på sammenligneligt niveau med Sverige.

Budgettet for familieafdelingen var i 2010 på 188 millioner kroner, og i 2016 var det faldet til 154 millioner, samtidig er det forebyggende arbejde styrket betydeligt. Enhedslisten vil gerne være med til at styrke det tidlige og forebyggende arbejde endnu mere, men mener at det i høj grad skal være ved at vi styrker arbejdet i daginstitutionerne, blandt andet med nogle bedre normeringer.

Jeg synes, at der er nået meget i forhold til strategiplanen. Spørgsmålet er om de besparelser, som en Sverige/Herning-model kan medføre, ikke allerede er høstet.

Et andet spørgsmål, man kunne stille, er, om det ikke har været kendetegnende for denne valgperiode, at politikerne i Udvalget for børn og unge har meget svært ved at blive enige, og at nogle politikere har meget lidt tiltro til ledelse og medarbejdere. Dorthe Ullemose udtaler i artiklen, at forvaltningen har begået lovbrud og overgreb mod børn og familier i Svendborg kommune, hvilket er en meget grov påstand.

Ud over den politiske uenighed og arbejdet med realisering af strategiplanen, får man det indtryk, at ledelsen i familie og uddannelse har haft svært ved at blive enige om den vej afdelingen skulle gå, alt dette påvirker selvfølgelig arbejdsmiljøet og opgaveudførelsen i afdelingen.

Er der håb for børn og familieområdet i Svendborg kommune? Ja det er der.

Der er mange dygtige og engagerede medarbejdere i afdelingen, som under svære vilkår yder et stort stykke arbejde.

Der er kommet en ny ledelse, som har udvist mod ved at bede om hjælp, og jeg håber på, at de giver sig tid til en tur i helikopteren, så de har et bedre overblik, inden de får for travlt med lappeløsninger.

Der er et bedre udgangspunkt i dag, end der var i 2010. Enhedslisten vil gerne være med til at lave en opnormering på i alt seks sagsbehandlere i myndighedsafdelingen, hvis det er det, der peges på i et helikopterperspektiv. I Enhedslisten bekymrer vi os for sårbare familier og børn, men er også optaget af medarbejdernes arbejdsmiljø og god ledelse.

Endelig har vi et kommunalvalg til efteråret, hvor vi kan håbe på en bedre sammensætning i byrådet og i Udvalget for børn og unge. 

Debat: Problemer i familieafdelingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce