Debat: Plukket som en høne, fjer for fjer - en advarsel


Debat: Plukket som en høne, fjer for fjer - en advarsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lone van der Ploeg Olufsen, Wiggers Park 125, Svendborg
profil
Debat FAA. 

Selv med stråhat og omgivet af fuglekvidder, som så mange andre der nyder sommervarmen, kan jeg have svært ved ikke at forholde mig.

Jeg har en høne at plukke med tidens tegn og læser derfor "Fascisme - en advarsel" - ny bog skrevet USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright. Nu må jeg bare finde ind til, med Albrights hjælp, hvilke tegn jeg må være opmærksom på, hvis jeg ikke kan høre skrigene, der kommer fra den dybe og mørke smerte: De fascistiske bevægelser danses med trin så små, så små, at man ikke bemærker dem. Som at plukke en høne - fjer for fjer, hvor smerteskrigene nappes i bidder. Metaforen er tyvstjålet fra Albrights nye bog. I bogen underbygges metaforen med et vidnesbyrd om Det Tredje Riges tilblivelse, en veluddannet, men ikke politisk tænkende tysker: "så oplevede man, det ikke udvikle sig fra dag til dag mere, end en landmand ser sit korn vokse."

Jeg på jagt efter tegn på, at mørke kræfter er på spil - despoter giver sjældent deres hensigt til kende. Hele processen foregår så stille som muligt. Signaler, som skulle advare os, er skjulte. Forfatningsændringer, der går for at være en reform; angreb på den frie presse, der retfærdiggøres med sikkerhed; dehumanisering af andre, der retfærdiggøres med gode hensigter. Ikke mindst udhuling af det demokratiske system.

Og tendenserne efterlignes. Udemokratiske metoder finder fodfæste, som det man ser i Tyrkiet, Ungarn, Polen og Filippinerne, eller yderligtgående nationalistiske bevægelser skubber den offentlige debat. Taler til fordomme og had, der splitter. Dyrker vreden. Ønsker, at vi foragter vores samfunds institutioner og demokratiske valg. Hægter sig på de mennesker, som overhøres. Der hvor skuffelsen bliver enorm.

Uden en fremtid søger mennesker ofte en stærk leder, der kan fikse det hele.

Den italienske diktator Benito Mussolini var, efter sigende, en talentfuld skuespiller, der kunne spille en rolle og få mennesker til at huje. Som så mange andre despoter var han dragende og udnyttede en udbredt utilfredshed - lovede dit og dat.

Alt i alt skal man være på vagt overfor nemme løsninger på komplicerede problemer, hvor tiltagene påstås nødvendige for at beskytte befolkningen. Eller tiltag, som gennemføres ovenfra og ned, hvor man blandt andet nedgør andre og ser bort fra, at alle mennesker er ligeværdige - skabt lige. Og som Albright skriver: "Den mest effektive form for overtalelse", sagde Goebbels, "er, når man ikke er opmærksom på, at man bliver overtalt."

Når løgnen og løgnagtige spørgsmål er centrale. Grundlæggende kan man sige om fascisme: Ingen dramatisk entré, men aktiv ved dramatiske begivenheder, hvor fascisterne er de eneste, der er parate til at slå til. De, som er uenige, bliver overhørt. Den dræbende kombination, ifølge Albright, når tyranni opstår ud af almindelige menneskers frygt og forhåbninger og forkvaklede forestillinger og understøttes økonomisk af velhavende. Spørgsmålet er er virkeligheden i dag modtagelig for et fascistisk fodfæste - i USA for eksempel? Ja, ifølge en af Albrights studerende, fordi vi er er så sikre på, at den ikke kan.

Der er mange destabiliserende kræfter i vores tid. For eksempel de, som oplever sig ladt tilbage på den såkaldte taberperron, med manglende selvtillid og selvværd, med manglende tro på fremtiden, ramt af rodløshed. Tilbøjelige til at følge hadske stemmer, der lover guld og grønne skove.

Jeg vil give den britiske økonom Guy Standing ret i, at de gamle magtpartier vandrer rundt som levende døde.

"De kan ikke artikulere en fyldestgørende forståelse af samtiden" (Weekendavisen).

Vi mangler, som jeg ser det, en mere ærlig og vis kommunikation fra politikernes side. Stort set alt går mere og mere i retning af, at vi ikke skal udvikle os til nogen, men til noget, der tilfredsstiller fremtidens erhvervsliv: Computerprogrammering, entreprenørskab og innovation - det som arbejdsmarkedet synes at efterspørge i fremtiden. Således disruption af folkeskolerne, ja, helt ned til vuggestuealderen. I folkeskolen, hvor der vil ske en fundamental forandring af tilgangen til det at drive skole - både fysisk og mentalt: Det 21. århundredes kompetencer, hvor pædagogiske traditioner byttes ud med færdigheder. Fra dannelse til kompetence.

For mig at se galoperer vi ud af et spor, der satser på at skabe en helt ny type af mennesker med et helt nyt mind set, som vi mentalt og menneskeligt set måske slet ikke kan holde til eller leve med. Alt for meget går i retning af, som jeg oplever det, "Mængden behøver ikke vide - alt, hvad den skal, er at tro og lade sig forme" (Mussolini).

Madeline Albright udtrykker: "Tiden er måske inde til en pause, hvor vi grundigere kan overveje, hvad vi i virkeligheden mener, når vi taler om begreber som storhed og styrke."

Vi har, som jeg ser det, også brug for en mere ærlig, sand og vis kommunikation. Forenklet livsvisdom uden at forsimple. Undgå forførelse eller overtalelse fra nogle politikeres side - de skjulte motiver er en evig kamp som borger at afkode. Hele tiden på vagt overfor støj, der dækker over den manglende vilje til at forstå samtiden eller reel handling, der batter. For megen brug af manipulerende ord og tale eller symbolhandlinger plukker mennesker for deres evne til tro på sig selv og hinanden og en mulighed for at leve et liv, der bærer og giver mening; et liv man kan holde til, holde ud at leve med - holder os sammen - saboteres. Mørke kræfter står parat til at gribe.

Der er flere former for mørke kræfter, som jeg ser det. For eksempel når vi gør os sårbare og afhængige af ny teknologi, er der en stor mulighed for, at vi frarøves at være nogen - bliver til noget uden evnen til at tænke og vælge selv.

For nylig hørte jeg en mand fortælle, at han ikke engang kunne finde ud af at parkere sin bil uden en app. Den teknologi, som skulle gøre det nemt og give mere frihed kan ende ud i ren tankekontrol og ufrihed. Dagens kolonialister går rundt i anonyme t-shirts, som så mange andre. Vi mangler at være årvågne overfor alle tegn på mørke skyer, der er alt andet end tegn på livgivende regn.

Vi mangler simpelthen at forstå eller se storhed, styrke og frihed i et helt nyt lys, for bedre at kunne modstå tidens mørke kræfter - ellers: Pif, paf, puf, pludselig står vi tilbage helt uden flyvehøjde eller flyvelængde. Stækket og nappet i igen og igen så skrigene ikke høres; plukket fjer for fjer. En advarsel.

Debat: Plukket som en høne, fjer for fjer - en advarsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce