Debat: På mange kattevenners vegne: Genindfør aftale med Kattens Værn


Debat: På mange kattevenners vegne: Genindfør aftale med Kattens Værn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mette Marie Hansen, Nørreskovvej, Tåsinge - på mange kattevenner i Svendborgs vegne
katte
Debat FAA. 

Synspunkt: Kære Svendborg Kommune, der er hårdt brug for en ny samarbejdsaftale med Kattens Værn om indfangning af kommunens vildtlevende katte.

I 2015 genoptog Svendborg Kommune samarbejdet med Kattens Værn om indfangning af herreløse og vildt levende katte (katte, der er håndsky og kræver indfangning i fælder). Samarbejdet fortsatte i 2016. I de to år blev antallet af kommunens kummerligt levende katte reduceret for eksempel omkring flere store udlejningsejendomme, landejendomme og kolonihaver.

Og i et villakvarter, hvor en kvinde var død fra en håndfuld vildtlevende katte, hun havde fodret på, gjorde aftalen også en stor forskel. Da kattene ikke var tamme, kunne naboerne ikke selv hjælpe med at fjerne kattene og indlevere dem til dyreinternat. Håndsky katte skal fanges ind med fælde og kan ikke flyttes eller formidles via dyreinternat.

Samarbejdsaftalen betød at Kattens Værn kom og indfangede kattene og aflivede dem humant på stedet. Det kan lyde barskt, men katte, der ikke har en fast fodervært og som ikke bliver neutraliseret, lever kummerlige liv med alt for mange sølle killinger, og de går ofte en langsom pinefuld død i møde.

Uvist af hvilken grund stoppede Svendborg Kommune bevillingen til samarbejdet med Kattens Værn i 2017 og borgere, der nu henvender sig til kommunen, får den nedslående besked, at naturen må gå sin gang. End ikke på kommunens egen materielplads på Bodøvej har kommunen i 2017 villet betale for indfangning og human aflivning af vildt levende katte.

Jeg og mange kattevenner med mig bønfalder derfor kommunen om igen at bevilge penge til indfangning af herreløse og vildtlevende katte. Vi ved, det på papiret ligner et let sted at spare, men for et relativt lille beløb i et stort budget, kan der gøres en stor forskel.

Det koster mellem 35.000 og 45.000 kroner at lave en god samarbejdsaftale med Kattens Værn det første år, og dernæst anslås budgettet at falde gradvist. Erfaringen fra andre kommuner viser, at udgiften falder til cirka det halve årligt, når man laver en løbende aftale med Kattens Værn.

Det rigtige at gøre fremover er derfor at lave en permanent samarbejdsaftale med Kattens Værn om professionel indfangning, således at borgere altid kan få hjælp ved direkte henvendelse til Kattens Værn. Og således at bestanden af herreløse og vildtlevende katte konstant reguleres og nedbringes. Uanset om man bryder sig om katte eller ej, er indfangningsaftalen en god og nødvendig hjælp. Ingen kan være tjent med at have store koncentrationer af forhutlede katte som nabo.

Det kræver professionel indfangning at regulere vildtlevende katte. Og de færreste vil eller kan betale udgiften til indfangningen, hvis de ikke selv har skabt problemet. Uden en indfangningsaftale får de fremtidsløse vildtlevende katte derfor ikke fred for deres trængsler, men bliver ofte jaget fra sted til sted i deres desperate kamp for føde. Katte kan ikke klare sig selv, de hører ikke naturligt til i den danske natur. Der er ikke et tilstrækkeligt fødegrundlag.

Men det er selvsagt ikke alene kommunens ansvar at nedbringe bestanden af herreløse og vildtlevende katte i kommunen. Private katteejere skal selv tage ansvaret på sig og sørge for at neutralisere og øremærke deres katte, og som grundregel bør man aldrig anskaffe sig dyr, hvis man ikke er parat til at betale dyrlægeregningen. Det er ikke gratis at påtage sig ansvaret for en gratis killing.

I boligforeninger, sommerhusområder, kolonihaver mv. bør man lave fornuftige regler for kattehold og kræve at kattene er neutraliserede og øremærkede. Og navnlig i de store udlejningsboliger, er det vigtigt at holde ordentlig justits med kattene. Alt for mange katte fraflyttes hvert år og overlades til egen skæbne.

Momsregistrerede virksomheder på landet, stutterier osv. kan trække udgifterne til neutralisering og foder fra i skat som driftsomkostninger til de naturlige musejægere. Og der er kun fordele ved at regulere bestanden. En lille bestand af sunde velpassede katte er langt bedre jægere end en flok sultne skravl, der bruger kræfter på forplantning. Der er derfor ingen undskyldning for at lade kattene formere sig ukontrolleret til gene for katte og naboer. Fra at være en overkommelig opgave at regulere kattene, vokser det på to-tre år til et problem, der let kommer ud af kontrol. Kattens Værn kan for en overkommelig pris, ved indfangning af sky katte være behjælpelig med at sundhedstjekke, øremærke og neutralisere kattene før de genudsættes som gode staldkatte.

Men uden kommunal bevilling til professionel indfangning, der kan nedbringe bestanden af vildtlevende katte, vil problemerne, desværre, kun blive værre for de kummerligt levende katte i kommunen.

Debat: På mange kattevenners vegne: Genindfør aftale med Kattens Værn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce