Debat: Når kulturen bliver en elitær bz-bevægelse i et oplevelsesregime
Af: Lone van der Ploeg Olufsen, Wiggers Park 125, Svendborg

Læserbrev: Modstrøm-festivalen, et kunst- og kulturprojekt på Fyn og øerne, har et ønske om at engagere publikum på en ny måde - super. Men vi er ikke født som publikum. Vi er født som deltagere. Meningsfulde deltagere.

Personligt synes jeg, at initiativet på Hesbjerg Slot ved Blommenslyst, en genopdagelse af det tomme og øde - nu fyldt ud med klassisk koncert og patchwork-videodokumentarister, er velment og anderledes. Men det har også karakter af at være et kulturelt tiltag, der går i retning af det, jeg vil kalde en elitær bz-bevægelse.

Det tomme rum mangler fylde. Yep. Men det tomme rum mangler først og fremmest meningsfulde fællesskaber og ikke et oplevelsesregime, for de få, som jeg ser det.

Kære festival-bommer, hvad med at opsøge det tomme liv i mennesket og det menneskelige samvær - skabe rum for at mennesker kan komme ind i virkeligheden sammen; mere levende i dagligdagen for de mange og ikke de få?

Befri for eksempel de gamle på plejehjemmene - giv mennesker noget at leve for, der skaber mening. Kulturen bliver en elitær bz-bevægelse, når man forsøger at fylde tomheden ud, men ikke formår at få udvidet liv ind i virkeligheden. Men kommer til at fremstå som en elitær kulturel bevægelse, en bz-bevægelse - mest af alt besat af sin egen overlevelse, end af hvordan vi kan være sammen på en menneskelig beriget meningsfuld måde midt i dagligdagens virke.