Debat: Mulighed for et bedre liv


Debat: Mulighed for et bedre liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bent Aalbæk-Nielsen, Gartnervænget 41, Hesselager
Katrine Becher Damkjær
Debat FAA. 

Læserbrev: I et debatindlæg her i Fyns Amts Avis den 18. oktober giver Dorthe Kirkgaard Nielsen udtryk for frygt for, at den moderne teknologi som for eksempel selvkørende robotter vil gøre os mennesker overflødige. Hun er bange for, at alle de nye hjælpemidler vil fjerne mennesker fra mennesker - og mennesker fra opgaver. Det er min overbevisning, at Dorthe Kirkgaard Nielsens frygt er ubegrundet - ja, at de faktisk vil kunne få den modsatte virkning.

I dag har vel næsten de fleste i den erhvervsaktive alder utrolig travlt. Relationerne mellem mennesker er i høj grad flyttet fra den personlige kontakt til at foregå via de såkaldte sociale medier. Der bliver mindre og mindre tid til at være sammen. Det gælder ikke mindst inden for hele det store og hurtigt voksende plejeområde. Sosu-medarbejdernes besøg hos dem, der har plejebehov, bliver kortere og kortere og indskrænkes til det allermest basale. Det er muligt, at "de varme hænder" er med, men der er ikke tid til at bruge dem.

Netop i den forbindelse kan den moderne velfærdsteknologi byde på helt nye muligheder. Der er rigtig mange rutinemæssige opgaver, som nødvendigvis skal udføres, men som lige så godt - og måske endda både bedre og billigere - kan overtages af robotter. De opgaver behøver man ikke "varme hænder" til, men "hænderne" kan så i stedet bruges at skabe den livskvalitet, som Dorthe Kirkgaard Nielsen efterlyser. I stedet for at skulle suse rundt med en larmende støvsuger, som udelukker samtale, kan der så måske blive tid til, at sosu-medarbejderen kan sætte sig ned og tage den samtale med den gamle eller den handicappede, som lige netop kan løfte den hverdag op til noget bedre.

Den nutidige og den kommende velfærdsteknologi - såvel som andre former for teknologiske hjælpemidler - skal ikke bare (som Dorthe Kirkgaard Nielsen antyder) bruges, fordi det er blevet teknisk muligt. Vi skal tage imod den, glæde os over den og bruge den, fordi den kan være med til at skabe et bedre liv for langt de fleste mennesker.

Men naturligvis er det med dem som med så meget andet her i tilværelsen, at vi skal lære, og vi skal have viljen til at bruge dem rigtigt.

Debat: Mulighed for et bedre liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce