Debat: Mange af regionens gymnasier får det bedste frem i eleverne
Af: Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv

Læserbrev: Dansk Erhverv har lavet en analyse, der viser, at på 31 ud af 50 almene, handels- og tekniske gymnasier i Region Midtjylland får eleverne bedre karakterer, end det kan forventes af dem. Vi har set på 190 almene, tekniske og handelsgymnasier landet over i forhold til deres evne til at løfte elevernes faglige niveau, efter der er taget højde for den enkelte elevs karakterer fra folkeskolen samt bl.a. forældrenes uddannelse og jobsituation. Og vi kan se, at for eksempel Midtfyns Gymnasium gør det rigtigt godt, mens det går knapt så godt på Randers Statsskole. 

Det handler dog slet ikke om at hænge bestemte uddannelsessteder ud. Det handler om, at nogle er bedre til at løfte eleverne end andre, og vi har brug for en åben kultur, hvor de gymnasier, der kæmper med kvaliteten, lærer af de gymnasier, der løfter eleverne bedst. 

Vi foreslår, at det nuværende færdiggørelsestaxameter erstattes af et løfteevnetaxameter, der belønner skolerne for, hvor meget de løfter eleverne, og hvorvidt de er inde i en positiv udvikling. Forslaget koster ikke staten noget, da det ene taxameter vil erstatte det andet. 

Skulle du nu være blevet nysgerrig på, hvordan dit lokale gymnasie løfter, så kan du gå ind på hjemmesiden www.detgodegymnasium.dk og blive klogere.