Debat: Mandehørm i monoteismen?
Af: Svend Løbner, journalist, Gl. Lundeborgvej 32, Hesselager

Læserbrev: Pernille Lund stiller mange spændende spørgsmål i FAA 11. juni 2017. Mest savner hun det kvindelige i Bibelens gudsbillede. Hun synes, der er for meget mandehørm i de monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam.

Men jeg kan berolige hende med, at det kvindelige så sandelig er med i Bibelen, især når man betænker, at skrifterne blev skrevet i en patriarkalsk kultur. Således skaber Gud mennesket i sit billede: "Som mand og kvinde skabte han det". Altså er både det maskuline og det feminine en del af Gud.

Dertil spiller kvinder en afgørende rolle som redskab og talerør for Gud - helt fra Mirjam, der inspirerede Moses og israelitterne med sine sange, til Debora, der som dommer ledte hele Israels folk og førte deres krige, og videre til Maria, der undfangede Jesus på overnaturlig vis og fødte, opdrog og fulgte ham helt til hans død på korset.

Maria var ikke den eneste, der fulgte Jesus. Det gjorde flere kvinder, angiveligt fordi de oplevede, at han respekterede dem, idet han talte med dem, helbredte dem og roste dem offentligt.

Så hvis der er mandehørm i Bibelen, skyldes det i hvert fald ikke Jesus. Og i forhold til den patriarkalske kultur er Bibelen faktisk revolutionerende. Der er ligestilling i skabelsen og frit for både mænd og kvinder at tjene Gud.