Debat: Mårhunden kommer, men det ødelægger ikke naturen


Debat: Mårhunden kommer, men det ødelægger ikke naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lene Bech Sanderhoff, biolog hos Naturama
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Mårhunden har indtaget Jylland, og nu tyder alt på, at Fyn står for skud. Fynske jægere iværksætter tiltag, der skal forhindre den i at etablere sig, fordi det frygtes, at mårhunden vil æde alt og alle på sin vej, samtidig med at den udkonkurrerer vores egne rovdyr og spreder sygdomme.

Fagfolkene, som oftest bliver spurgt til, hvordan man bør forholde sig til mårhunden, er jægerne, mens en anden gruppe fagfolk, som måske i sidste ende har bedre indblik i naturens dynamik og biodiversitetens kompleksitet er biologerne og forskerne, men det er som om, at vores faglige vurdering og holdning som oftest blot nævnes som en lille parentes i debatten. Måske er det fordi, jeg, når jeg bliver spurgt til min holdning til mårhunden, har mindre travlt med at male fanden på væggen, end jægerne har, og det er der ikke noget sensationelt i. Til gengæld er det en snusfornuftig og faktabaseret holdning.

Det er nemlig ekstremt svært at finde nogen som helst videnskabelige studier, der bekræfter jægernes påstand om, at mårhunden har negativ effekt på vores hjemmehørende arter. Og det er ikke, fordi der ikke findes studier af mårhunden fra andre lande, hvor den etablerede sig før den kom til Danmark, for det gør der. De studier viser bare, at der var ingen påviselig negativ effekt på eksempelvis jordrugende fugle. Men hvis man søger sine fakta om mårhunden via eksempelvis Google, som det er blevet foreslået i debatten, så er sandheden jo en helt anden, meget mere skræmmende og baseret på følelser frem for fakta. Og hvis man efterfølgende vælger at forvalte arten ud fra denne alternative sandhed, så risikerer man at bruge mange midler på at forsøge at kæmpe et slag, som allerede er tabt, og som dybest set måske også er overflødigt.

De penge kunne jo med fordel i stedet bruges på at forbedre levestederne for de arter, som man frygter mårhunden vil udrydde. For det er jo nok der, problemet i virkeligheden ligger; nemlig at mange arter herhjemme har så dårlige forhold og deraf er blevet så sårbare, at en enkelt mårhund kan udrydde en hel bestand.

Debat: Mårhunden kommer, men det ødelægger ikke naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce