Debat: Kun staten kan redegøre for Den uspecificerede sundhedsregning


Debat: Kun staten kan redegøre for Den uspecificerede sundhedsregning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Stephanie Lose, medlem af Venstre og regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carit Etlars Alle 57, Esbjerg
Foto: Lars Stokbro
Debat FAA. 

Sysnpunkt: Forleden kunne man i Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis læse, at de syddanske kommuner oplever store stigninger i udgifterne til den kommunale medfinansiering af sundhedsområdet.

Det får kommunerne til at kræve gennemsigtighed i de regninger, de får fra staten. Det kan jeg godt forstå. Det er de færreste af os, der har lyst til at betale en uspecificeret regning. Især én på næsten 20 milliarder kroner alt i alt, som den kommunale medfinansiering er på på landsplan.

Lad mig starte med at slå fast: Regionerne kender ikke regnestykket og har ingen økonomiske interesser i det. Regningerne er et anliggende mellem stat og kommuner. Når staten har indkrævet dem, afleverer de en del af pengene - op til et loft - til regionerne. Det loft er for længe siden nået. Så når kommunerne betaler mere, som de gør i år, så er det penge, der bliver i et kredsløb mellem stat og kommuner.

Men selvom vi i regionen ikke har økonomiske interesser i regnestykket, vil vi selvfølgelig gerne hjælpe kommunerne. Helt i tråd med det gode samarbejde, vi i forvejen har. Vi har derfor i regionen forsøgt at stille data og analyser til rådighed. Men heller ikke vi kan finde et mønster, der kan forklare udviklingen i prognoserne for kommunernes medfinansiering. Uanset hvor meget data vi har - og stiller til rådighed. Der er kun én part, der har adgang til regnestykkerne: Det er staten. Så hvis der skal gives svar, skal de gives af staten. De fås ikke ved at henvise til, at så må region og kommune udveksle oplysninger, som sundhedsministeren foreslår i denne avis.

Den kommunale medfinansiering bygger på en antagelse om, at kommunerne ved at medfinansiere vil sikre den rette tilgang til forebyggelse og tidlige indsatser. Men hvis man ikke kan se, hvad man skal betale for, så er det svært at se, at det skulle virke efter hensigten.

Vi har i regionerne selv prøvet et aktivitetsstyringsregime, som var vanskeligt at gennemskue og styre efter. Jeg har fuld forståelse for kommunernes ønske om bedre indsigt. Så de har en chance for at gennemskue koblingen mellem aktivitet og afregning og forhåbentlig kan se sammenhængen til deres forebyggende indsatser.

Heldigvis har kommunerne og regionerne i den praktiske hverdag et tæt og givtigt samarbejde om det nære sundhedsvæsen til gavn for patienterne. Regionerne tager gerne ansvar for at få samarbejdet mellem kommuner og region til at fungere i det daglige, og det arbejder vi hele tiden på. Men vi kan ikke tage ansvaret for at udrede konsekvenserne af en kompliceret afregningsmodel mellem stat og kommuner.

Debat: Kun staten kan redegøre for Den uspecificerede sundhedsregning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce