Debat: Kultur og kunst handler også om penge


Debat: Kultur og kunst handler også om penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anna Holmgaard, leder af Litteraturhuset Svendborg, Work2gether, Tinghusgade 43, Svendborg
Fødevarefællesskabet
Debat FAA. 

Synspunkt: I disse uger og dage skubbes et fantastisk nyt projekt i gang: Nemlig det kommende litteraturhus her i Svendborg. Det gør jeg og vi i foreningen bag - og vi bor i work2gether.dk i Tinghuset. Den placering kunne ikke være bedre, for gode samarbejdspartnere kan gøre stor forskel. Måske ligefrem forskellen på succes og fiasko.

I Svendborg har det længe været sådan lidt forbudt at sige, at kultur og kunst også handler om penge og erhverv. Naturligvis gør det det. Kunsten bliver ikke fedtet af at få sat kroner på, at påstå andet er blot at grave sin egen grav for gode projekter.

Når litteraturhuset fik 250.000 kroner fra Øernes Kunstfond, var det ikke for at gøre "mere af det samme". Men for at sætte et nyt fokus, et nyt samlingspunkt og en spændende platform for at dele kultur og kunstoplevelser. Det er en formulering, der går igen i stadig flere kunst- og kulturfondes formål: Skab vækst eller i hvert fald udvikling. Om man så bryder sig om det eller ej, så skal der penge til, vilje og handlekraft når kultur og kunst skal udvikle sig. I Svendborg er der i den grad guld at grave af.

Med et rigt kulturliv gennem mange, mange år er det en del af vores brand. Det skal bruges bedre, mener jeg. Ikke blot som ord, men som aktive handlinger, der støtter op om for eksempel mit hjertebarn, litteraturen. Med midlerne fra Øernes Kunstfond fik drømmen ben at gå på, nu er vi klar til samarbejde og inspiration. Vi gør det inden længe med gode forfattere, historiefortællere på scenen. En guitar, en sangskriver, en poet, en rebel. Folk, der skriver, snakker, læser op, lærer, fordyber sig. Kort sagt folder litteraturen ud fra mange forskellige vinkler.

Det gavner litteraturhuset i sig selv, men tanken er naturligvis også, at vi vil bidrage til at fortælle om Svendborg, der har fine litterære traditioner. Det er en spændende udvikling at være en del af, og jeg håber virkelig, at byen griber den berømte bold og tør spille den rundt.

Præcis som for eksempel Aalborg Kommune gør ved at satse stort med litteraturfestivalen Ordkraft, som har et fantastisk program 11.-13. april. Det er selvfølgelig for at præsentere dygtige forfattere. Men det er også for at sætte byen og regionen på landkortet gennem et vedholdende fokus på kunst og kultur, der efter en årrække er fast del af kommunens selvforståelse og prioriteringer.

Trenden er med Svendborg. I litteraturhuset er det en klar ambition at gå til kunsten som en fin, stærk og historisk løftestang for udvikling. Bøger har altid forandret verden. Det er en respektindgydende kvalitet, som vi med litteraturhusets aktiviteter og fortælling, åbenhed og nysgerrighed på kunsten, kulturen og, ja, erhvervslivet har taget helt tæt til os.

To plus to kan som bekendt give fem. Og med den slags regnestykker er der råd til at købe en ekstra bog i boghandlen, en billet til musik, teater, sport, en god kop kaffe og en avis i caféen eller en billet til et bogarrangement, som der nu bliver mange flere af i Svendborg.

Debat: Kultur og kunst handler også om penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce