Debat: Kom ind i kampen virksomheder!


Debat: Kom ind i kampen virksomheder!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat FAA. 

Læserbrev: Hvis ejere og direktører i de små virksomheder turde eller kunne lokkes til at tænke ud over den store BMW og ansætte en akademiker, ville det gavne deres egen og hele Fyns økonomi.

Hvorfor savner otte ud af ti små og mellemstore virksomheder modet eller viljen til at skabe vækst og øget indtjening? Og forstår de, at netop deres manglende mod er en medvirkende årsag til, at udkantsområderne - deriblandt Fyn - taber økonomisk og beskæftigelsesmæssigt i forhold til f.eks. hovedstaden og Østjylland? 

De to spørgsmål trænger sig på, efter at endnu en analyse underbygger det, vi længe har vidst: At nøglen til at skabe vækst og udvikling i små og mellemstore virksomheder (SMV'er) er at ansætte en akademiker. 

Det er der desværre alt for få, som gør. Fire femtedele af de danske SMV'er har i dag ikke en akademiker ansat. Og den nye analyse viser, at det især er virksomhedsejerne i udkantsområderne - Fyn inkluderet - som tøver med at byde en højt uddannet medarbejder inden for i virksomheden. Det er på samme tid de landsdele, der socioøkonomisk halter efter resten af landet. 

Tidligere på året viste en ny rapport fra analysebureauet Epinion, at virksomheder, som ansætter en akademiker, opnår 41 procent højere vækst over en femårig periode end lignende virksomheder uden akademikere i medarbejderstaben. Virksomheder med en akademiker ansat øger også medarbejderskaren med 4,5 flere ansatte over tre år.

Tænk på potentialet. Omkring 100.000 SMV'er har i dag ingen højtuddannede medarbejdere. Hvis en tiendedel af dem ansætter en akademiker, vil det betyde 55.000 nye job over tre år. Værditilvæksten ville skulle tælles i milliarder. 

Det er ikke ny viden, at ansættelse af den første akademiker betyder øget vækst i virksomheden. Det har bl.a. Dansk Industri (DI) og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) tidligere dokumenteret. Alligevel havde kun 17 procent af de fynske SMV'er i 2013 en akademiker ansat. I København gælder det 36 procent. Og forskellen øges. 

For en landsdel som Fyn er det forstemmende tal. Så længe alt for få af områdets virksomhedsejere har modet til at ansætte en akademiker på trods af de helt åbenlyse og veldokumenterede fordele, vil det nødvendige boost i væksten udeblive, og den økonomiske ulighed mellem landsdelene vil øges. 

Min påstand er, at mange virksomhedsejere har nået deres personlige mål og befinder sig trygt i en komfortzone med stor BMW og pensionen sikret. Det, kombineret med manglende kendskab til akademikernes kompetencer, bremser ansættelserne. Til det er der kun en ting at sige: Kære SMV-ejere, kom nu ind i kampen. Hvad holder jer tilbage?

Universiteterne har uddannet de akademikere, I skal bruge. Djøf, DI og andre har dokumenteret værdien af dem. Nu er det op til jer at omsætte deres viden og kompetencer til vækst i både jeres virksomhed og i samfundet omkring dem. 

Jeg vil gerne i samarbejde med virksomhederne, politikerne og universiteterne være med til at finde nøglen til at åbne dørene til det store vækstpotentiale, som hele Danmark gemmer på.

 

Debat: Kom ind i kampen virksomheder!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce