Debat: Kære landmand, sig nej til vådområder


Debat: Kære landmand, sig nej til vådområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug, Gl. Tårupvej 48, Fredericia
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Såkaldte oplandskonsulenter render i disse dage rundt og forsikrer danske landmænd om, at bordet ikke fanger, hvis man siger ja tak til en forundersøgelse af vådområder. Det passer bare ikke.

Miljø- og Fødevareministeriet forpligter således uden om loven, kommunerne til at realisere vådområdeprojekter. Af en aftale fremgår det, at hvis en forundersøgelse er miljømæssigt positiv, er den enkelte kommune forpligtet til at søge midler til at realisere projektet.

Danske landmænd skal således være klar over, at siger de ja til en forundersøgelse for et vådområde, kan de komme under et gevaldigt pres for at gennemføre vådområdet - hvis konsulenternes Excel-ark peger på, at det giver positiv bundlinje for miljøet, i form af kvælstof-begrænsninger.

Bæredygtigt Landbrug har altid advaret mod etablering af kunstige vådområder, blandt andet fordi de frigiver fosfor. Et internationalt forskerpanel har da også dette efterår advaret Danmark mod at fokusere så ensidigt på kvælstofreduktioner og også rette blikket mod fosforudledning. Til gengæld kan effektive minivådområder være det helt rigtige virkemiddel.

Jeg vil opfordre landmænd til som en betingelse for en forundersøgelse at sikre sig, at der kun undersøges for minivådområder og ikke for vådområder. Hvis det ikke kan imødekommes, er mit bedste råd lige nu, at man siger nej tak.

Debat: Kære landmand, sig nej til vådområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce