Debat: Grund til fest


Debat: Grund til fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Arne Ebsen, kommunalbestyrelsesmedlem, Svendborg Kommune, Tværsocialistisk Liste, Nyvej 48, Ulbølle
ebsen
Debat FAA. 

Synspunkt: Det er aldrig sket før - altså, at der er gået 65 år fra en grundlovsrevision til den næste. Ændringerne er i øvrigt ikke i sigte, selvom det måske nok kunne være påkrævet, når vi betænker, hvad der er sket siden 1953.

Det er før fjernsynet, før kvinderne kom på arbejdsmarkedet, før det blev almindeligt at holde fri om lørdagen. Det er før EF og længe før EU - det er før DASK, den første danskbyggede regnemaskine - eller en førstegenerationsdatamat. Den så dagens lys den 13. februar 1958 og fyldte det meste af en kælder og kunne ikke nær det en moderne Iphone magter i dag. 

Jamen hvorfor skrider vi så ikke bare til handling. Ja, det skyldes jo nok, at det er kompliceret at få en revision vedtaget. Først skal den vedtages i Folketinget, dernæst skal der udskrives nyvalg og et nyt folketing skal bekræfte de foreslåede ændringer. Endelig skal den til folkeafstemning, og her er det ikke engang nok, at et flertal vedtager den, nej mindst 40 procent af samtlige stemmeberettigede skal stemme for ændringerne.

De fleste partier ryster på hovedet eller trækker på skuldrene, når ændringer bliver foreslået - og er den i grunden ikke også god nok. Den gamle sag, der ligger udstillet i vandrehallen på Christiansborg. Vedtaget første gang den 5. juni 1849, da kong Frederik d. Vll underskrev den. Jo, men den kunne vel godt tåle en makeover, så den både sprogligt, men ikke mindst indholdsmæssigt bliver tilpasset en moderne virkelighed.

Foreløbig højtideligholder vi den gamle dame og glæder os over de rettigheder, den sikrer os som borgere i et demokrati. Det sker også i år i Ollerup, hvor der er budt op til fest og farver, myndige ord og taler og ikke mindst god folkelig sammenkomst. Igen i år er det lykkedes folkene bag grundlovsfesten at stable et imponerende program på benene. Ikke nok med selve festen på grundlovsdagen, nej, ugen inden, altså om nogle få dage samles 700 unge elever fra skolerne i Svendborg for at levendegøre demokratiet. 

De skal debattere "Hvor går grænsen" ud fra tre konkrete forhold: Folkevandringer, bæredygtighed og fordelingen af velfærden mellem lande og borgere. Det er livsbekræftende at møde de unge i deres perspektiv på fremtidens vilkår - vilkår som på mange måder vil være afgørende for deres voksensamfund. Måske er vi for mange, der i årevis har taget demokrati og grundlovssikrede rettigheder for selvfølgeligt - vores syn på basale frihedsrettigheder er under pres, både fra den omgivende verden, men så sandelig også fra kræfter, der har glemt den historiske arv, der gik umiddelbart forud for den sidste revision af vores grundlov.

Debat: Grund til fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce