Debat: Gift med fortiden, gift for fremtiden


Debat: Gift med fortiden, gift for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lone van der Ploeg Olufsen, Wiggers Park 125, Svendborg
profil
Debat FAA. 

Læserbrev: Både de konservative og socialdemokraterne holdt politisk landsmøde eller kongres for nylig. Søren Pape Poulsen, formand for de konservative, fiskede et slogan op af den borgerlige konservesdåse: Det Danmark vi kender - genkende det Danmark vi kender om 20 år; stramme op på asylpolitikken.

Jeg ved ikke, om jeg er den eneste, der ikke kan huske noget Danmark, som ikke hele tiden har været under forandring. Nej, der er i virkeligheden mere og mere, som mange mennesker ikke kender og ikke forstår. En fornemmelse af ikke at kunne holde trit med de mange forandringer. Og det bliver bare meget værre ifølge den israelske stjernehistoriker Yuval Noah Hararis seneste bog "21 ting du bør vide om det 21. århundrede".

"Det vil være algoritmerne, der bestemmer, hvem vi er, og hvad vi bør vide om os selv" (Harari).

Efter min opfattelse er det meget, meget mærkeligt, at vi så sjældent taler om fremtidens udfordringer - alt andet end det Danmark, vi kender. Måden politik produceres på minder mest af alt om en omgang konserves - gamle lukkede dåser, som ikke rummer plads til det foruroligende og ukonventionelle; måske endda et fremtidig digitalt diktatur.

Frygten for at automatisering indtil videre aldrig er blevet til virkelighed. Men ifølge Harrari er der gode grunde til, at det bliver anderledes denne gang: "Den teknologiske revolution vil snart skubbe milliarder af mennesker ud af arbejdsmarkedet og skabe en ny ubrugelig klasse [...] I 2050 vil en kasseassistent eller tekstilarbejder, der mister sit job til en robot, næppe være i stand til begynde at arbejde som kræftforsker eller droneoperatør [...].

I 2050 vil den hektiske verden fremkalde en global stressepidemi - manglen på mental udholdenhed udfordres markant. Efter min menig bør vi allerede nu forholde os til helt centrale spørgsmål - enig med Harari - hvem ejer dataene, hvordan beskytter vi menneskers socialstatus og selvværd, og hvordan vi kan vedblive at have en fornemmelse af, hvem vi er, med en klar forestilling om hvad livet handler om?

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen - nu børnenes fremtidige mulige statsminister: De mest udsatte må beskyttes og næres. Enig. Men det kræver også, at hun tør forholde sig til virkelighedens foruroligende fremtid; at det 21. århundrede kan blive det mest ulige samfund i menneskehedens historie. De politiske landsmøder bar efter min mening præg af: Gift med fortiden gift for fremtiden.

Debat: Gift med fortiden, gift for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce