Debat: Fritidsjob gavner
Af: Anne-Marie Røge Krag, arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv

Læserbrev: Mit første job nogensinde var som avisbud. Det var dengang, jeg gik i folkeskole. Min storebror og jeg delte simpelthen den lokale ugeavis ud hver onsdag. Det var et godt job, som gav gode lommepenge og fin motion. Jeg må nok tilstå, at jeg dengang gik mere op i det med lommepengene end det med motionen. Lidt senere gjorde jeg også rent på et revisionskontor to gange om ugen.

I dag ved jeg, at jeg fik meget mere ud af de to job end bare penge og motion. Jeg fik uvurderlig indsigt i, hvad det vil sige at arbejde. At have et ansvar og leve op til det. Det modnede mig og har i høj grad gjort mig til den person, jeg er i dag.

Det var så min personlige beretning, og jeg er sikker på, at mange læsere kan nikke genkendende til pointerne. At deres første (og andet) arbejde har været med til at forme og modne dem. Ikke mindst, at man også er forberedt på, hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads og udfylde en funktion i et sammenspil med sin arbejdsgiver og kolleger.

Nu er ferien så over os. Det kan være, at iskiosken henne om hjørnet har brug for et par ekstra hænder. Det kan være, at den lokale forlystelsespark mangler en frisk, ung servicemedarbejder og så videre og så videre. Mange virksomheder og unge starter derfor lige nu deres første samarbejde, til gavn for begge parter. Så det er bare at springe ud i det.

For vi ved, at unge, der arbejder, klarer sig godt. Tidligere er det blandt andet kommet frem, at unge med job efter skoletid har mindre fravær i skolen, får bedre karakterer og sjældnere er i kontakt med politiet. Rapporten "Fritidsjob for fremtiden", som Foreningen Nydansker offentliggjorde i 2013 viste desuden, at unge med erhvervserfaring klarer sig markant bedre senere i livet. Her havde man undersøgt årgang 1990, og det viste sig, at 84 procent af de unge, der havde arbejde, inden de fyldte 18, var i arbejde eller under uddannelse. Det samme gjaldt kun for 54 procent af de unge, som ingen erhvervserfaring havde.

Så hvis du er ung, så overvej kraftigt at tage et fritidsjob. Det gavner din pung, eller måske man siger MobilePay-konto i dag, på den korte bane, og dit uddannelses- og arbejdsliv på den lange. Og hvis du er arbejdsgiver, så pas på de unge, der er særlige regler for, hvad de må og ikke må. Giv dem en sikker introduktion til arbejdsmarkedet.