Debat: Forsyningsselskaber er vores fælleseje


Debat: Forsyningsselskaber er vores fælleseje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Susanne Linnet Aagaard, Tankefuldvej 54, Svendborg
Katrine Becher Damkjær
Debat FAA. 

Synspunkt: Der kommer vand ud af hanen, og lyset tænder, når vi trykker på kontakten. Vi tænder og slukker, skruer op og ned for en lang række varer, som helt selvfølgeligt leveres til os over alt. El, vand, varme, internet m.m. er varer, som forsyningsselskaber dagligt sælger til os, og som vi for længst har taget for givet. Der er lige den årlige aflæsning, og ellers klarer PBS resten.

Vi har glemt, at hele infrastrukturen i forsyningen er skabt af visionære politikere, der tog det som en offentlig opgave at udvikle lokalområder for det fælles bedste. Når stat og kommune kunne sikre forsyningen, fik erhvervene optimale rammer for vækst og borgerne optimale rammer for et godt liv. Forsyningsselskaberne var med til at skabe sammenhængskraft ikke mindst i kommunerne.

Forsyningsselskaber har længe været mål for privatiseringer, liberalisering, fusioner og opkøb ikke mindst de statslige. Resultatet er et hav af offentligt- og privatejede selskaber, hvor sammenhængskraften nationalt set for længst er gået fløjten. Nu skal selskaberne effektivisere med fokus på enhedsomkostninger og profitoptimering af de enkelte forretningsområder. Og hvad skete der med formålet om udvikling til det fælles bedste?

Heldigvis findes der stadig kommunale forsyningsselskaber, som er fælleseje for alle os, der udgør en kommune. Det er ikke myndigheden for eksempel Svendborg Kommune, der udgør kommunen, men alle os borgere, virksomheder, institutioner m.fl., der hører til i kommunens område. Det er vores fælles forsyningsselskaber. Derfor bør vi som forbrugere også blande os langt mere i udvikling af selskaberne både i den offentlige debat og ved at stille op til selskabernes bestyrelser og repræsentantskab.

En mulighed herfor er til det kommende valg til repræsentantskabet i Sydfyns Elforsyning (SEF).

"Ønsket om at bidrage til Sydfyns udvikling går som en rød tråd gennem SEFs historie, og det skal den blive ved med."

Sådan står der på SEFs hjemmeside, og jeg er helt enig. I '00erne var det SEF, der stod for udrulning af fibernettet, så vi nu har gode internetforbindelser i størstedelen af Svendborg Kommune, og det bidrog i høj grad til udviklingen af Sydfyn.

Man kunne spørge, om det var blevet rullet ud på tilsvarende vis, hvis SEF havde været en privatiseret el-leverandør? Havde den privat leverandør haft samme fokus på udvikling af sit lokalområde, eller havde fokus været rettet mod den del af forretningen, der giver størst afkast til aktionærerne?

Udviklingen af forsyningsselskabernes forretning bør have fokus på kundernes ønsker og behov. Hvis selskaberne ønsker loyale kunder, så skal de også levere ydelser med blik for helheden i kundernes efterspørgsel. Da SEF solgte fibernettet fra i 2015 og internet, TV m.m. overgik til Stofa, havde man ikke blikket rettet mod kunderne. Med frasalget fokuserede SEF i stedet på indtjeningen i et enkelt forretningsområde (fibernettet), fremfor at se på kundernes samlede efterspørgsel. Som kunde giver det jo anledning til også at se på sin leverandør med prisoptimering af de enkelte ydelser. Og dermed havner vi i en kunde-leverandør-relation, der alene fokuserer på enhedsomkostninger. Det bliver i sidste ende både mere besværligt og dyrere for os alle.

Det handler om at gøre det rigtige. SEFs forretning skal drives og udvikles, så den er til gavn for alle os, der ejer den. SEF er ikke til salg - i hvert fald ikke lige nu. Men at det kan komme som en tyv om natten, ved vi alle. Vi skal bare tænke på DONG eller Naturgas Fyn. Det er vigtigt, at vi til enhver tid har en åben debat om ejerskabet og formålet med vores fælles forsyningsselskaber. I forbindelse med det nylige salg af NGF Nature Energy fik bestyrelsen mundkurv på, hvilket for så vidt var rigtigt i forhold til at diskutere det konkrete købstilbud, men helt forkert i forhold til en principiel, demokratisk diskussion af, om kommunerne overhovedet skal sælge sine forsyningsselskaber.

Vi har set mange eksempler på det nødvendiges politik som en endegyldig sandhed. Privatisering, opkøb og fusioner sker løbende med henvisning til nødvendigheden heraf "for selskabets fortsatte overlevelse", eller med henvisning til lavere priser til forbrugerne. Det er vigtigt, at nogen stiller spørgsmål til evidensen, for at det går, som man forventer, og til om det er til det fælles bedste.

Der er valg til repræsentantskabet i SEF. Jeg og 23 andre forbrugere stiller op til repræsentantskabet i SEF, hvor der kan stemmes fra den 26. februar.

Debat: Forsyningsselskaber er vores fælleseje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce