Debat: Flot skåltale, Lilleholt


Debat: Flot skåltale, Lilleholt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Pernille Weiss, spidskandidat til Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti
Billede
Debat FAA. 

Synspunkt: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt kunne her i avisen forleden konstatere, at de danske forbrugere sidder inde med en af nøglerne til at sænke CO2-udledningen. Regeringen har derfor afsat 24 millioner kroner til at understøtte klimavenlig adfærd over de næste fire år. Det skal blandt andet ske gennem nye og bedre mærkningsordninger for klimavenlige produkter - eller i det mindste "at afsøge mulighederne på sigt".

Det synes jeg helt ærligt er for tyndt og for uambitiøst.

Lilleholts udmelding er fyldt med gode intentioner, men desværre for få konkrete initiativer. Jeg er enig i, at mærkningsordninger er en del af løsningen, hvis vi som forbrugere skal kunne foretage bæredygtige indkøb i dagligdagen. Men det undrer mig, at ministeren først kommer på banen nu.

Desuden er klimamærkning ikke noget, vi kan løse alene her i Danmark. Vi hverken kan eller skal opfinde en mærkningsordning selv. Det skal EU. Ellers flytter det ingenting. Det vil kun genere og belaste dansk erhvervsliv med endnu en papirtiger og mødejungle. Og det risikerer at ende som en protektionistisk kampplads i det indre marked, hvor hvert land promoverer sine egne ordninger. Og det er ikke heldigt.

Desuden er 24 millioner kroner en dråbe i havet, som når at fordampe, inden de overhovedet får nogen mærkbar effekt. Hvis vi skal investere i klimaet, er der andre og mere oplagte områder.

Hvorfor har ministeren ikke fokuseret mere på eksempelvis energieffektivisering? Her er der ingen kompliceret ligning, der først skal gå op. Vi ved godt, hvad der skal gøres. EU har lavet rammerne - det er bare at sætte i gang. Danske virksomheder er langt fremme med innovative teknologier, som kan minimere energiforbruget i vore bygninger og institutioner samt genanvendelse af blandt andet overskudsvarme (som kan give billigere fjernvarme til forbrugerne). Det har en klar effekt på klimaet og skaber danske job og eksportindtægter.

Vi kan alle gøre en indsats for klimaet, og det skader bestemt ikke at spise flere grøntsager eller indføre kødfrie dage. Men det batter slet ikke nok, hvis vi skal den globale opvarmning til livs.

Jeg håber, at Lars Chr. Lilleholt i sin dialog med erhvervslivet vil bruge sine kræfter på at fremme energieffektive teknologier, forbedring af affaldsinfrastrukturen og andre løsninger, som faktisk påvirker klimaet i en positiv retning. Forbrugerne kan ikke løfte opgaven alene hjemme i køkkenet.

Vi skal fokusere på konkrete indsatser, som har en effekt her og nu - før vi i Danmark bruger mere tid og flere ressourcer på at tale om noget, vi alene ikke kan fikse. Det kan klimaet ikke bruge til noget, og det vil næste generation ikke tilgive os.

Debat: Flot skåltale, Lilleholt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce