Debat: Et usædvanligt stykke kulturhistorie


Debat: Et usædvanligt stykke kulturhistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hanne og Lars Riis-Hansen, Skattergade 40, Svendborg
Katrine Becher Damkjær
Debat FAA. 

Synspunkt: Bermærkninger angående fredning af Kullinggade 29 A-C til Slots- og Kulturstyrelsen.

Vi vil gerne generelt udtrykke vores respekt for den fredning, som har fundet sted af dele af den gamle Baagøe og Riber-grund. Det er som beskrevet i fredningen et usædvanligt stykke kulturhistorie, som vi har kunnet følge som genboer de seneste 18 år.

Det vil sige som en fungerende tømmerhandel de første år og derefter med en udflytning af aktiviteterne således, at kun dele af bygningerne og grunden har kunnet danne basis for et rentabelt erhverv. Området har dog været udlejet til diverse erhverv, som passede udmærket ind i miljøet, tømmerhandel, kajaksalg og forskellige andre tiltag. De har dog næppe været i stand til at levere et overskud, som kunne dække nødvendigt vedligehold og fornyelse.

Dermed være sagt, at vi, som bor i området, godt kan forstå, at der har været behov for nødvendige ændringer for, at det hele ikke skulle forfalde.

Lad mig lige nævne, at vi og vidst også den tidligere ejer, H.J. Riber, gerne havde set hele komplekset opstå som det maritime museum og værksted, Svendborg og hele Danmark kunne have været stolte af.

Hvis det så ikke kan lade sig gøre, så håber og tror vi, at der må kunne bygges om og til indenfor stort set de rammer, som fredningen og Svendborg Kommune har udstukket. Dog må vi tilføje, at Målerhuset (pladskontoret) er en meget væsentlig del af pladsen som en helhed. Hvor adgangen til hele komplekset er vigtig som en del af den samlede oplevelse.

Skjærbæk Ejendomme ejer også store dele af havnefronten her i Svendborg og også en grund kaldet Krøyers grund. Den blev solgt af Svendborg Kommune for et lille beløb. Der blev lavet et projektudkast til bebyggelse af en gruppe arkitekter med cirka 35 boliger. Det vakte bestemt ikke begejstring hos borgerne i Svendborg. Højlydte protester har resulteret i et nyt projekt af en ny gruppe arkitekter. Det virker betydeligt mere åbent og tilpasset den nære havnefront. Især er vi mange, som er glade for, at andre end kun beboerne nu kan få adgang til området.

Der er ting i fredningen, som vi mener er helt væsentlige. Det er oplevelsen af "at her var engang", det vil sige adgang til pladsen mellem pakhusene og med Målerhuset samt villaen, som danner et rum. En plads, der kunne rumme tømmer fra skibene på kajen og korn fra pakhusene til læsning.

Vi tvivler ikke på, at med den rette vilje og forståelse fra bygherren, så er det muligt at finde arkitekter, som kan udforme boliger og erhverv i en smuk forening. Ejeren, hr. Skjærbæk, kan aldrig have været i tvivl om, at den ejendom han købte, har en indbygget forpligtelse til at bygge til og om, så der vil fremstå et samlet kompleks, som kan blive et værdigt minde om en mand og en by, som var villige til at yde deres ypperste.

Debat: Et usædvanligt stykke kulturhistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce