Debat: Et statskapitalistisk Danmark


Debat: Et statskapitalistisk Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat FAA. 

Læserbrev: Det er helt klart et statskapitalistisk træk ved Danmark, når Nationalbanken skal træde til for at betale Danske Banks irske eventyr, der endte med en gæld på 33 milliarder kroner.

Det er vist velkendt, at de såkaldte "socialistiske" eller endog "kommunistiske" stater som Sovjetunionen og Kina, og nær ved os DDR, i realiteten er/var statskapitalistiske foretagender, der blot pyntede sig med andre betegnelser.

Alle de tre eksempler, jeg har nævnt, har en lang historie som totalitære stater: Sovjet mange århundreders czardømme, Kina et tusinder af år gammelt kejserdømme og DDR det totalitære Preussen (cf. Frederik den Store af Preussen).

I Danmark havde vi et enevælde fra 1660 til 1849, hvor vi fik en forfatning. Men er vi i realiteten ikke ved, i betænkelig grad, at ligne det gamle DDR? Er vi ikke i stigende grad ved at realisere de drømme, den gamle ledelse i DDR havde om total kontrol med og overvågning af, sin befolkning?

Tag nu blot CPR-numrene. I hele den angelsaksiske verden (Commonwealth) og USA ville der lyde et ramaskrig, hvis man forsøgte at indføre noget lignende. Men da vi i århundreder har levet med topstyring, lød der knapt nok et pip fra den danske befolkning, da man indførte det.

Men dette er kun et eksempel på statens og det offentlige systems omklamring af individet og vort eksempelløse regelvælde, der rækker ned i de mindste detaljer af vi danskeres liv. Vi har ikke politi bevæbnet med maskinpistoler i gaderne som i det gamle DDR. Rigtigt. Men jeg må indrømme, at f.eks. Vejles uniformerede parkeringsvagter, ihvertfald hos mig, vækker ubehagelige associationer i retning af et totalitært samfund.

I de gamle "kommunistiske" statsdannelser slog man om sig med retorik af typen "Den tyske demokratiske republik (DDR) uden der var skygge af demokrati. I Sovjetunionen og Kina var det "kommunisme" og her i Danmark skal vi i TV og medier bildes ind, vi har et noget nært perfekt "folkestyre". Men har vi nu det?

Jeg kunne ønske mig man studerede noget mere Platon, den oldgræske filosof. Hos ham og hans filosofiske skole lærer man at se realiteterne bag det tilsyneladende. Og det er der i højeste grad brug for, hvis folket skal beholde kontrol med sin egen skæbne.

Debat: Et statskapitalistisk Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce