Debat: En uendelig procesbehandling


Debat: En uendelig procesbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Stoumann, bestyrelsesformand Fjernvarme Ollerup-Vester Skerninge-Ulbølle, Svendborgvej 85, Ollerup
MB -
Debat FAA. 

Synspunkt: Regeringen vil have grøn omstilling. Det samme vil borgerne. Men vi kan ikke få lov til at levere det, der efterspørges af os.

I 2015 begyndte vi at undersøge interessen for at etablere fjernvarme i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle, hvor der i dag primært opvarmes med oliefyr og naturgas. I foråret havde 450 husstande og storforbrugere tilkendegivet deres interesse, hvilket var mere end rigeligt til, at vi kunne stifte et selskab, der vil kunne tilbyde miljøvenlig fjernvarme. Så det gjorde vi i april samme år. Siden har vi ansøgt om godkendelse hos myndighederne, men er endnu ikke kommet i mål.

Vi har mødt stor velvilje hos Svendborg Kommune, men hver gang vores sag har været klar til politisk behandling, er der kommet en ny vejledning til beregning af samfundsøkonomien, og vi har været nødt til at starte forfra. Vi skal nu i gang med den femte version af en projektansøgning. Den bliver klar ved årsskiftet, og vi forventer, at den kan behandles i februar eller marts i byrådet.

Fordi en godkendelse af et fjernvarmeprojekt skal ske på baggrund af den seneste vejledning, er vi slået tilbage til start fire gange.

Det er ikke holdbart for os, da vi er et selskab under etablering og ikke har ressourcer til at blive ved. Hidtil har vi klaret os med frivilligt arbejde og rådgivning fra advokat, revisor og rådgiver efter princippet no cure no pay.

Ud over dette betyder den lange behandlingstid, at vore mange forbrugere bekymret spørger til, om det nogensinde bliver til noget, og andre har været nødt til at finde en anden opvarmning, da deres fyr er gået i stykker.

Ved første projektansøgning ultimo 2015 var vi selv forundrede over, at olie- og gaspriserne virkede ude af trit med virkeligheden på daværende tidspunkt.

Siden er der kommet ændringer i en lind strøm, hvor flere reelt ingen betydning har for økonomien, de er kun tidsrøvere. Og tidsfaktoren er vores helt store problem. Det forstærkes, når vi forudsætter, at det lokale naturgasselskab ganske sikkert vil anke en godkendelse, når den endelig er i hus.

For i hele høringsprocessen har vi oplevet både naturgas- og elselskab som meget nidkære modspillere for et projekt, der forsøger at give mulighed for en CO2-fri opvarmning og et lille skridt mod udfasning af olie og naturgas.

Debat: En uendelig procesbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce