Debat: En ny forståelse af affald


Debat: En ny forståelse af affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bruno Hansen, formand for Miljø- og Naturudvalget, Svendborg Kommune, Rolf Krakes Vej 3, Svendborg og Søren Kongegaard, bestyrelsesformand for Va

Billede
Debat FAA. 

Synspunkt: Når vi i dag taler om affald, taler vi som regel om et udtjent produkt; noget vi ikke længere kan bruge, og som vi derfor vil skaffe os af med. Men oprindeligt var ordet affald udtryk for noget helt andet, nemlig træernes blade, der falder til jorden om efteråret, bliver spist af orme og insekter og dermed indgår i en ny cyklus.

Med vores tids klima-, miljø- og råstofkriser er det på tide at vende tilbage til den gamle forståelse af affald som en ressource og grundlag for nyt liv. Meget af det affald, vi i dag brænder, kan i virkeligheden bruges igen. Metal, plast, papir, pap, mad, glas - alt sammen kan med vores nuværende teknologi bruges til nye produkter eller (for madaffalds vedkommende) til produktion af energi og gødning.

Derfor giver det rigtig meget mening, at Svendborg Kommune stiller krav om, at vi fra 2020 skal sortere og genanvende meget mere affald. Med de nuværende affaldsordninger genanvender vi i Svendborg Kommune omkring 37 procent af vores husholdningsaffald. EU kræver, at vi 2022 skal genanvende minimum 50 procent, og kravene bliver ikke mindre i fremtiden. Derfor er vi nødt til at lave affaldsordninger, der opmuntrer til mere sortering.

Både Svendborg Kommune og Vand og Affald er optaget af at lave løsninger, der kombinerer hensyn til miljø og klima med tilfredshed i den enkelte husholdning, og der er gjort et stort forarbejde i samarbejde med blandt andet andre kommuner, affaldsselskaber og SDU for at finde de bedste løsninger.

Mange har - blandt andet i læserbreve i avisen - udtrykt bekymring for, at vi fra 2020 skal have to spande ved husstanden i stedet for den nuværende spand eller sæk, og spørgsmålene til de nye affaldsløsninger er mange: Hvor meget fylder spandene? Er der risiko for maddiker og lugtgener, når vi sammen med de nye ordninger afskaffer ugetømning om sommeren? Hvad bliver prisen for de nye ordninger?

Vand og Affald og Svendborg Kommune har samlet de mest gængse spørgsmål og svar på hjemmesiden www.svendborg.dk/affald, og vi kan kun opfordre alle til at orientere sig om de nye affaldsordninger.

Vi glæder os til at komme i gang med at sortere meget mere affald til genanvendelse, og vi håber, at vi alle med tiden får en ny forståelse af affald - ikke som noget, vi bare "skal af med", men som grundlaget for nyt liv og nye produkter.

Debat: En ny forståelse af affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce