Debat: En humanistisk og realistisk udlændingepolitik


Debat: En humanistisk og realistisk udlændingepolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


De fynske medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe; Dan Jørgensen, Erik Christensen, Jan Johansen, Trine Bramsen og Julie Skovsby
Claus Fisker/Scanpix Denmark
Debat FAA. 

Synspunkt: De seneste ti år har mere end 90.000 flygtninge og familiesammenførte fået opholdstilladelse i Danmark. Det er cirka dobbelt så mange, som der bor i Svendborg. Det kan vores velfærdssamfund og vores boligområder ikke holde til på sigt. Desuden må alle også være enige om, at det nuværende asylsystem er dysfunktionelt og inhumant. Vi socialdemokrater ønsker en anden vej. Derfor har vi nu fremlagt et gennemarbejdet og omfattende nyt udspil for en kommende udlændingepolitik for Danmark.

For det første vil vi indføre et årligt loft for ikke-vestlig indvandring. Hensigten med loftet er, at vi i Danmark selv kan regulere tilstrømningen til vores land. Hermed sikrer vi, at der ikke kommer flere til landet, end vi kan nå at integrere.

Man skal ikke kunne søge spontant om asyl i Danmark. Dem, der måtte komme hertil - oftest med menneskesmugleres mellemkomst - sendes til et modtagecenter udenfor Europa. Det betyder ikke, at vi ikke skal hjælpe mennesker på flugt, eller at vi ikke skal tage flygtninge i Danmark. Det skal vi. Men det skal være kvoteflygtninge, som vi får fordelt via FN.

Det er den langsigtede vision vi vil arbejde hen i mod. Indtil et modtagecenter er etableret foreslår vi at forpligte Folketinget til at tage nye initiativer, hvis loftet overskrides. Det kan være i form af strammere familiesammenføringsregler, skærpet grænsekontrol eller transportøransvar, hvis vi igen står i en situation, hvor tilstrømningen kommer ud af kontrol. Modtagecentret er ikke en forudsætning for at have et loft, men det er efter vores opfattelse en bedre måde at håndtere et loft på og en bedre måde at indrette asylsystemet.

Er det realistisk at oprette et modtagecenter uden for Europas grænser? Det spørgsmål har mange stillet.

Vi foregiver ikke, at vores ambition kan gennemføres hverken i dag eller i morgen. Vi siger heller ikke, at det bliver nemt. Men vi tror godt, at det kan lade sig gøre, hvis der er en politisk holdning og vilje.

Det første skridt vil være at indlede bilaterale drøftelser med stabile værtslande i Nordafrika og Mellemøsten. Udgangspunktet for de drøftelser er naturligvis at indgå en aftale, som er attraktiv for det pågældende land. Det indebærer selvsagt en betragtelig økonomisk kompensation. Men vigtigere endnu kan vi også tilbyde; bedre handelsaftaler, investeringer i job til lokalbefolkningen, samarbejde med danske virksomheder osv.

Vores forslag om et modtagecenter under dansk kontrol adskiller sig på væsentlige punkter fra, hvad der tidligere har været lagt frem.

For det første kan det gennemføres inden for rammerne af de internationale konventioner.

For det andet vil det være indrettet som et transitområde, hvor folk skal opholde sig kortvarigt inden de enten overgår til FN-drevne flygtningelejre, hvis de har brug for beskyttelse eller bliver sendt hjem, hvis de er migranter.

For det tredje vil modtagecentret forholdsvis hurtigt bryde incitamentet til spontant at søge asyl i Danmark og vil derfor nok skulle modtage nogle asylansøgere i starten, men kun et forholdsvis begrænset antal ind til strømmen er standset.

Virkeligheden i flygtningepolitikken flytter sig med hastige skridt i disse år. Det er ikke mere end et par år siden, mange udråbte en europæisk aftale med Tyrkiet om at modtage asylansøgere fra Grækenland som urealistisk og umulig at gennemføre i praksis. I dag er den tidligere så urealistiske Tyrkiet-aftale blevet en hjørnesten i europæisk flygtningepolitik.

Debat: En humanistisk og realistisk udlændingepolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce