Debat: Det var en fejl at fjerne lokal- og landpolitiet


Debat: Det var en fejl at fjerne lokal- og landpolitiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Dagø, politiemeritus, Grønnegade 40, Troense
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Kriminalitet er et stort emne i valgkampen, og politikerne lover og lover - masser af nye politifolk og millionerne ruller.

Vil det ændre noget? Jeg tror det ikke og tænker samtidig på det gode ordsprog "Uden fortid ingen fremtid" ud fra spørgsmålet: Hvordan kunne politiet førhen uden computer, mobiltelefon og elektronisk overvågning af gader og stræder opklare langt de fleste indbrud for eksempel? Hvordan foregik dét!

Her er svaret: lokalpoliti og morgenkaffe.

Ved afskaffelsen af lokalpolitiet og deres viden om alt og alle forsvandt måske det allervigtigste redskab. Vi kendte "Briannerne" og endda så godt, at vi kunne deres navne, fødselsdata og adresser, så når Brian kørte uden lys på cyklen, kørte vi patruljevognen op på siden af Brian, højre rude blev rullet ned og budskabet lød: Brian, du har ikke lys på cyklen; se så at komme af og træk hjem. Så er vi måske fri for at få en færdselsulykke. Du får en hilsen fra politimesteren ... god nat. Kørte han på en anden cykel end sædvanligt, blev den tjekket med hensyn til brugstyveri.

Vi kørte meget patrulje i aften- og nattetimerne for eksempel i bil- og virksomhedskvarterer, og gik der klokken tre en Brian, som boede et helt andet sted i byen og tænkte på at købe en bil, kontrollerede vi lige, om han havde sidespejle og lignende på sig - noget han måske også var kendt for. Under alle omstændigheder vidste Brian, at han var fotograferet. Det samme med luskede biler, der blev standset og undersøgt.

Næste dag indløb så anmelderserne, der blev anført på døgnrapporten alle politifolk i politikredsen læste, og måske kunne man henlede på opmærksomheden på de personer, som virkede mistænkelige i netop det område, hvor kriminaliteten var begået. Det er heller ikke få sager, der er opklaret af politifolk uden for tjeneste netop på grund af kendskabet til lusene på gangen. Politiarbejde, når det er bedst.

Og kaffen. Hver morgen mødte kriminalpolitiet til fælles morgenkaffe klokken otte, og lederen gennemgik døgnrapporterne. Var det en krimpol-sag, spurgte han: "Hvem kan det være?"

Én af krimfolkene kunne så sige: "Hans Tyv, der laver lige den slags indbrud (eksempelvis indbrud over køkkenvasken) blev lukket ud fra fængslet i forgårs, så ham skal vi ud og hilse på." Og Hans Jørgen blev fundet sovende med sine tyvekoster ved siden af sengen op ad formiddagen.

Keine Hexerei endda uden brug af lup, Interpol, computer og MOB.

Måske havde patruljen fra om natten kontaktet krimpol, at den og den var interessant, så ved morgenkaffen blev rigtigt meget - måske det meste - opklaret i samklang med lokalkendskabet. Det sker vist ikke i dag netop på grund af manglende lokalkendskab?

Det var en fejl at fjerne lokal- og landpolitiet.

Debat: Det var en fejl at fjerne lokal- og landpolitiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce