Debat: - Det er meget tidligt for børn fra Ærø at flytte hjemmefra


Debat: - Det er meget tidligt for børn fra Ærø at flytte hjemmefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Maria Groth, Ellemosevej 4, Ærøskøbing
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: Om lidt er jeg væk. Så sidder jeg ikke her; jeg sidder i en anden by. Ny lejlighed, nyt køkken, nyt alting.

Tiden er kommet, og jeg skal hjemmefra nu inden længe. Det er tidligt for lille mig.

Jeg skal selv lave mad, mor eller far kommer ikke længere til at kalde ude fra køkkenet længere "vi spiser nu". Der skal handles, gøres rent, vaskes tøj, og jeg kunne blive ved. Efter sommerferien begynder jeg på en ny skole i Svendborg, og med det følger det, at jeg skal flytte hjemmefra.

Når folk spørger om jeg glæder mig, ved jeg ikke, hvad jeg skal svare. Det er, som om der lige går en klap ned, og jeg får en kugle i hovedet, der siger, om få måneder skal du klare dig selv. Jeg kan stadig ikke forstå, at det allerede er nu.

Men jo, jeg glæder mig da på mange punkter, men selvfølgelig er der også nogle ting, der gør, at jeg ikke helt vil endnu.

For bare et halvt år siden glædede jeg mig som en lille hund, men jo tættere vi kommer på skolestart bliver jeg mere og mere nervøs. Da jeg sad der juleaften og pakkede gaver op, og den ene tallerken efter den anden lå gemt bag Imerco-indpakningen, tænkte jeg godt nok "hold da op", men ja, det er vel også tiden til den slags gaver.

Jeg synes, det er meget tidligt børn fra Ærø skal flytte hjemmefra. At flytte hjemmefra i en alder af 16 år lyder jo helt vanvittigt. Men der er ingen tvivl om, at jeg tror, at vi også på nogle punkter her har nogle kæmpe fordele senere i livet.

Unge mennesker, som har boet hjemme hos deres forældre, lige indtil de er færdige med gymnasiet i en alder af måske 20 år, har ikke så meget erfaring med husholdning, ansvarlighed og økonomi. Det, synes jeg, er tre vigtige egenskaber at have, når man skal klare sig selv, og det er jeg ikke i tvivl om, at Ærø-børn får noget af, mens de bor på kollegium eller lejelighed.

På et punkt vælger vi også selv, om vi vil flytte hjemmefra eller ej. På Ærø har vi muligheden for at tage en HF, det er der bare ikke ret mange, der gør. Jeg havde selv tanken på et tidspunkt, men så alligevel ikke. Jeg tror, det er fordi, at nu har vi unge mennesker boet på en lille ø hele vores liv, og nu skal der ske noget.

Vi vil ud og opleve nye og spændende ting. Vi kommer fra noget kedeligt og det sædvanlige, hvor alle kender alle. Jeg tænker, at det måske kan være derfor, at næsten alle unge på Ærø alligevel vælger at flytte.

Et eller andet sted tror jeg også, at det er en lille drøm. I teenagealderen kan forældrene være trælse. Der er regler, spisetider og en masse andet, der skal overholdes. Den dag jeg lukker døren til mit kollegium og har sagt pænt farvel til min mor, far og lillebror, er det mine egne regler, der gælder.

Men hvad er det, vi glæder os til? Vi glæder os til at vise, hvad vi kan og at stå på egne ben. De ældre, vi har snakket med, siger, det er småt, men hyggeligt. Hyggeligt ment på den måde, at man er tæt med sine venner. Vi bor mere eller mindre dør om dør med vores venner. Det er noget, jeg ser meget frem til. Jeg tror, det er det, der trækker rigtig mange unge fra Ærø til at flytte.

Men hvorfor ikke bare blive boende på Ærø og tage færgen? Det kender jeg næsten ingen, der gør, og det forstår jeg godt. Jeg ville aldrig selv gøre det, fordi det ville blive nogle meget lange dage. Men der er ingen tvivl om, at man sagtens kan gøre det, hvis man endnu ikke føler sig klar til selv at skulle lave mad og alt det, der følger med.

Kan det være svært som forældre at have børn, der flytter hjemmefra i en tidlig alder? Ja, det er jeg næsten helt sikker på. Jeg har selv erfaring med, at det for mine forældre bliver en anden hverdag, fordi jeg netop er den første, der skal hjemmefra. Min far arbejder i København og er ude 14 dage af gangen, så der er min mor og bror alene. Jeg ved det bliver meget underligt for min bror. Her på det seneste kan jeg mærke, at han er ved at blive stor, og vi snakker om mange ting, som vi ikke gjorde for bare et halvt år siden, det bliver et savn.

Men hvad synes forældre egentlig om, at vi flytter? Egentlig tror jeg ikke, det er noget, de sætter spørgsmålstegn ved, fordi sådan er det bare, og har det altid været. De har også som unge skullet afsted. Men der er nok stadig ingen tvivl om, at vi unge glæder os - nogle mere end andre, selvfølgelig.

Debat: - Det er meget tidligt for børn fra Ærø at flytte hjemmefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce