Debat: Den gamle købstad "først"


Debat: Den gamle købstad "først"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Jørgensen, medlem af Langeland Kommunalbestyrelse for SF, Peløkkevej 76, Peløkke
Torvet i Rudkøbing
Debat FAA. 

Synspunkt: Vi langelændere og byens gæster skylder en stor tak til brugsuddeler Kim Behnfeld Jensen og bestyrelsen i Rudkøbing Brugsforening, fordi de uden mål og med satte gang i debatten om udviklingen af fremtidens bymidte i Rudkøbing.

Det var dog ikke deres mening, fordi de tænker "Superbrugsen først".

Men tak alligevel.

De havde bare ikke lige taget højde for reaktionen og folkestemningen med deres køb af to by-ejendomme, Østergade 46 og 48, som de i første omgang - og som det dummeste af alt - havde "ingen kommentarer" til.

"Ingen kommentarer", så er der noget muggent ved det, og det viste sig da også, at de ville rive hele lortet ned. Stor opstandelse. Meningerne var delte, viste det sig.

Følelser ramlede sammen med fornuft, og så går det galt. Underskriftsindsamling.

Nogle ville bevare, tjae ...

Andre ville rive ned, tjae ...

Og så er vi lige vidt.

Dialog er det bedste, så lad os se at komme videre, fordi som det hedder: Intet er så skidt, uden det er godt for noget.

Det skabte så meget røre i byen og medvirkede til, at såvel politikere som borgere vågnede op og stillede sig selv spørgsmålet: Hvad vil vi egentlig med centrum i den gamle bevaringsværdige købstad?

Et opråb, der blev hørt på rådhuset, der stak fingeren i jorden og greb ind og fik en snak med Superbrugsen. Nu er Superbrugsens "byfornyelse" med et egoistisk torv og p-pladser lige netop dér ved matriklen sendt til tælling. Og godt for det, fordi det for alvor sætter fokus på, hvad vi allesammen vil med bymidten i den gamle købstad. Det skal Superbrugsen ikke bestemme.

En ansøgning til Realdania om byfornyelses-/udviklingsmillioner, som nu er til politisk behandling, kan gøre en forskel for hele bymidten og ikke kun Superbrugsen, hvis Rudkøbing kommer gennem nåleøjet.

Den mulighed skal vi gribe. Udvikling af Rudkøbing centrum skal ses som en helhed. Handelsbyen er udfordret, ja, butikslivet er ligefrem truet med udsigt til flere tomme butikker. Det viser en ny analyse fra Institut for Centerplanlægning. Det skyldes ikke mindst, at borgernes handelsmønstre ændrer sig, og nethandel bliver mere almindeligt.

Der har været snakket længe nok, siden det ambitiøse trecifrede millionprojekt Connecting Pinpricks, der skulle forbinde havn og by, og SF fremsatte sit forslag om Willys Gennembrud, der skulle skabe en ny gennemkørende gadeforbindelse i centrum.

Det er fem-seks år siden. Meget lidt er sket, ting tager tid, men nu skal snak og gode intentioner gøres til handling. Så må vi satse på, at pengene følger med intentionerne.

Vi er vel allesammen enige om, at vi vil Rudkøbing, fordi den langelandske hovedstad alt andet lige gør en forskel som omdrejningspunkt for hele øens liv og levned, "Tro på Langeland" (engang "Tro på lortet") i Bagenkop ikke at forklejne.

Jeg har nogle fokuspunkter:

Gågade. Det ville være prikken over i'et i handelsbyen Rudkøbing, der gerne vil bryste sig af et varieret udbud af specialbutikker, kundevenlighed og gratis p-pladser, hvis kommunalpolitikere og handlende i byen turde tage skridtet fuldt ud og parallelt med Willys Gennembrud gøre det smalle stykke af Østergade mellem Ørstedsgade og Sidsel Bagers Gade til permanent gågade, hvor kunderne kunne ose i fred - og dermed være en grøn kile, en allé op til Torvet.

Torvet er og skal være en milepæl i købstaden. Min kongstanke er, at vi skal kikke med alvor på, hvad vil vi med Torvet, byens centrum og egentlige mødested. Vi skal ikke jage folk væk.

Verdens kedeligste torv i Rudkøbing, min definition, skal ikke fortsat være en betonklods (læs: stopklods) om benet på den gamle købstad, men et levende sted, en lille bypark hele året med grønt og bænke og meget gerne børnefamilievenligt, hvor folk har lyst til at mødes.

Vi har chancen for at gøre noget ved det. Fordi:

Netop nu, da det gamle, fredede rådhus, der tårner sig op på Torvet, forhåbentlig snart åbner som menighedshus for hele pastoratet, Langeland og Ærø, ville det være oplagt at skabe en helhed, en slags "Edens Have", et hyggerum, som indgang til menighedshuset, og hvor folk kunne samles, når de er på bytur, og vi må forvente, at mange brudepar vil sige ja til hinanden og blive bombarderet med ris af familie og gode venner fra den smukke trappe ned mod Torvet.

Ned mod parken.

Det ville skabe liv på Torvet.

Hvor svært kan det være.

Rudkøbing skal være en levende købstad og med et torv, hvor folk har lyst til at mødes.

Vi kan kun inspirere hinanden - og hente inspiration fra livets gang i andre handelsbyer. Udsyn giver indsigt.

Kunne vi måske lave en konkurrence?

Debat: Den gamle købstad "først"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce