Debat: Brugerbetaling på tolkebistand


Debat: Brugerbetaling på tolkebistand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Marianne Mørk Mathiesen, læge og medlem af Regionsrådet Syddanmark (løsg.), Kongensgade 87, 2v, Esbjerg
Foto: Annett Bruhn
Debat FAA. 

Læserbrev: Jeg vil hermed gerne hilse den nye finanslov velkommen med indførelse af brugerbetaling på tolkebistand for personer, der har boet i Danmark mere end tre år.

Tidligere har flygtninge haft ret til livslang skattefinanseret tolkebistand. I Region Syddanmark bruger vi årligt 50 millioner kroner på tolkebistand blot på sundhedsområdet. Dette beløb kunne lønne mange sygeplejersker.

Når flygtninge har boet tre år i Danmark, må man forvente, at udlændinge, som ønsker det, kan tale dansk, og gøre sig forståelig hos lægen. Som læge synes jeg, reglen er fuldt forsvarlig. Det er selvfølgelig lægens ret, at kunne kræve brugerbetalt tolkeassistance, hvis patienten ikke kan gøre sig forståelig.

I dag inkluderes flygtninge i integrationens projekter med gratis sprogundervisning, samtidig med de modtager integrationsydelse. Imidlertid udebliver 30-40 procent af alle indvandrere fra sprogundervisningen. Brugerbetaling vil øge incitamentet for læring af dansk. Fødsler og barselsorlov bør ikke fristille kvinder fra den nye tre-års regel. Det er jo især indvandrekvinder, fra ikkevestlige lande med mange fødsler, der halter bagefter i beskæftigelsesstatistikkerne.

Debat: Brugerbetaling på tolkebistand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce