Debat: Bredbånd til alle er en samfundsforpligtelse


Debat: Bredbånd til alle er en samfundsforpligtelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Jørgensen, (SF), medlem kommunalbestyrelsen, Peløkkevej 76, Peløkke
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: "Digitale højhastighedsforbindelser" er et vigtigt kodeord og har høj prioritet i Kommuneplanen, der fastlægger rammerne for fremtidens udvikling på Langeland.

Men hvorfor skal vi gå over åen efter vand på en usikker netforbindelse til Sydfyn, som det fremgår af overskriften i torsdagsavisen på lokalsiden: "SEF vil give hurtigere bredbånd til Langeland", når det hurtigste klik helt selvfølgeligt skulle være et opråb "nu kan det være nok" ind til lovgiverne på Christiansborg.

Det er snart på tide, at vi herude i udkantsdanmark råber de ansvarlige landspolitikere op til dåd. De forstår helt åbenbart ikke alvoren, at de mange huller i nettet skævvrider en i forvejen udfordret provins, når det handler om bredbånds- og mobildækning mellem mennesker.

Jeg stiller spørgsmålet: Skal udrulning af hurtigt bredbånd/mobiltelefoni på hele Langeland være en statsopgave eller en opgave for de kommercielle markedskræfter?

Det skal selvfølgelig være en samfundsforpligtelse solidarisk at stille alle landets borgere og virksomheder lige, når det gælder fremtidens digitale kommunikation via cyberspace.

Langeland Kommune har en ambitiøs plan om at være en fremadrettet bosætnings-, fritids-, kulturel-, erhvervs- og turistvenlig kommune med plads til alle fra nord til syd.

Det kræver forståelse og vilje højere oppe i det politiske hierarki, så vi her på øen bliver taget alvorligt, fordi det for en fattig ø-kommune med et budget i evig to-cifret ubalance kræver et samspil med staten at løse opgaven. Også den digitale.

Den udfordring løser de kommercielle markedskræfter ikke, fordi de først og fremmest kun tænker i profit og overskud, og ikke så meget i service og borgernærhed.

Desværre er det ikke altid, at landspolitikere og embedsværket derinde på Slotsholmen agerer i samme virkelighed, som vi kender den på Langeland.

Et politisk flertal i Folketinget fastholder åbenbart Teleforliget fra 1999, der lægger op til, at det frie marked skal sikre udbredelse af hurtigt bredbånd til alle. Så kan det kun gå galt.

Nu, små 20 år senere, kender vi konsekvensen af denne laden-stå-til politik og det nedslående resultat. Alt for mange huller i nettet.

Skal Langeland, der ligger sidst på ruten, overleve som et levende samfund, med tilflyttere og et aktivt erhvervsliv, først og fremmest digitale iværksættere, skal vi have lige vilkår med resten af Danmark.

Mangelfuld opkobling til cyberspace skaber hverken udvikling eller vækst, og da slet ikke en tro på fremtiden, på Langeland, hvor vi slås med en langsigtet bekymrende befolkningstilbagegang, en arbejdsløshed over landsgennemsnittet, uddannelsesmæssigt og socialt underskud og en skæv demografisk befolkningssammensætning med mange gamle og alt for få unge i den fødedygtige alder.

Den negative spiral skal der ændres på. Fødekæden skal genoprettes. Både digitalt og menneskeligt. Politisk er det et mål, at Langeland Kommune vil have et styrket erhvervsliv og en ungdom, der får en uddannelse.

Altsammen kræver, at der er hul igennem til nettet.

Staten, altså samfundet, det vil sige politikerne på Christiansborg, har et ansvar.

Og det er jo interessant, at Langelands tidligere borgmester, Bjarne Nielsen fra Venstre, trods sin liberale tilgang til tingene gav udtryk for, at det er en samfundsopgave at sikre telekommunikation til Langeland på lige vilkår med resten af landet.

Lad os fortsætte i det spor.

Spørgsmålet er så: Hvordan definerer vi begrebet samfundsopgave?

Min opfordring: Lad os slå pjalterne sammen i kommunalbestyrelsen, uanset partifarve, og endnu en gang forsøge at få Christiansborg til at forstå alvoren, at i en retskaffen velfærdsstat som Danmark er vi alle lige for loven. Også når det gælder digital kommunikation.

Statens bredbåndspulje med en egenbetaling på 4000 kroner plus de ekstraomkostninger, der følger med, er en dårlig, asocial og helt urimelig løsning for fru Jensen i Longelse og andre langelændere, der bor i tyndt beboede områder af øen, hvor tingene ikke er så ligetil.

Målet for SF Langeland er, at vi får oprettet et Langelandsnet, så borgere og virksomheder kan gå på nettet i ubegrænset tid for små penge.

Debat: Bredbånd til alle er en samfundsforpligtelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce