Debat: Ansvaret for vores fælles kulturarv ligger hos os alle


Debat: Ansvaret for vores fælles kulturarv ligger hos os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Merete Lind Mikkelsen, enhedschef Center for Kulturarv, Slots- og Kulturstyrelsen
Billede
Debat FAA. 

Læserbrev: I Fyns Amts Avis kunne jeg fredag den 12. januar i avisens leder læse om den fredede bygning Tranekær Gamle Skole i Tranekær. Desværre er sagen langt fra, som avisen fremstiller den.

Lad mig først understrege, at vi i Slots- og Kulturstyrelsen ikke skelner imellem, hvor i landet en bygning ligger, når vi ser på, om bygningsfredningslovens vedligeholdelseskrav er opfyldt. Og fra Center for Kulturarv i Nykøbing Falster, hvor alle medarbejdere, der arbejder med bygningsfredning, har kontorer, er der stort set dagligt medarbejdere på besigtigelser over hele landet.

Også Tranekær Gamle Skole er besigtiget regelmæssigt. Det er rent faktisk sket én til flere gange årligt i perioden 2013 til 2016. Der er desuden aftalt - og også udført - forskellige arbejder på bygningen løbende for at undgå graverende forfald. Det gælder blandt andet reparationer på taget, udskiftning af knuste ruder, og i perioder har bygningen desuden været opvarmet for at undgå fugtskader. Vi har i dag en god dialog med ejeren for at afklare, hvordan bygningens stand kan bedres.

En fredet bygning skal holdes i forsvarlig stand, det der i fagsprog hedder "tæt på tag og fag". Men Slots- og Kulturstyrelsen har ikke mulighed for at kræve en decideret istandsættelse af bygningen, der rækker ud over dette - heller ikke selv om det ville være en stor gevinst for gadebilledet.

Når det gælder Tranekær Gamle Skole, må vi desværre konstatere, at bygningen i en årrække - også under den tidligere ejer - har haft vanskelige kår. Det skyldes blandt andet, at vejniveauet gradvist er blevet forhøjet, så der løber vand ned omkring soklen, og det giver problemer med fugt og afskallende puds. Af et foto fra 1912 (vedlagt dette svar på avisens leder) kan man tydeligt se, hvordan vejniveauet er blevet hævet med tiden.

I Slots- og Kulturstyrelsen er vi meget opmærksomme på de vanskelige vilkår, som bygningskulturen kan stå overfor i landets yderområder, hvor de fradragsmuligheder, der knytter sig til de fredede bygninger, ikke vejer så tungt som andre steder i landet. Derfor besluttede vi også inden jul, at vi ville ændre på fordelingsprincipperne, så der kan opnås større økonomisk tilskud til bygningsarbejder netop der.

En sådan ændring af støttemidlerne vil fremover gøre det lettere for ejere af fredede bygninger at leve op til deres vedligeholdelseskrav, så fredede bygninger kan bevares til glæde for alle.

Debat: Ansvaret for vores fælles kulturarv ligger hos os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce