Debat: Anemonetid på Sydfyn


Debat: Anemonetid på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nanna Drejer, litteraturforsker, cand. med., Præstevænget 30, Svendborg
Nanna Drejer
Debat FAA. 

Læserbrev: Forår endnu engang. Anemonerne blomstrer i skovbunden og bøgetræerne er sprunget ud hist og her. Så der er næsten ingen undskyldning for ikke at gå foråret i møde i en af de skønne skove, som Svendborg er så rig på.

Lægger man for eksempel sin vandretur om ad Kogtvedvej, kommer man til Christinedalskoven. Med sine rislende vandløb og slanke bøgetræer danner skoven en sand idyl for besøgende, der ønsker at koble af fra en travl hverdag. Her har man udsigt til Strandhuse og Svendborgsund helt over til Tåsinge, hvor Bregninge Kirke ses højt bag Horseskoven. Og lige nu blomstrer anemonerne.

Svendborgs litterære æresborger Johannes Jørgensen (1866-1956) yndede tit at lægge vejen om ad Christinedalskoven. Det var ikke tilfældigt, at digteren valgte dette sted, for hans onkel Jørgen Johansen var nemlig en tid kordegn ved Sct. Jørgens Kirke. Her besøgte Johannes Jørgensen ofte sin onkel, og så var der jo ikke så langt ud til den skønne bøgeskov for den naturelskende digter.

I længst forsvundne dage stod der i skovbrynet ud mod det blinkende sund en udsigtsbænk. Her fandt digteren hvile, og lod sig inspirere til det kønne digt Udsigtsbænken, der beskriver stemningen en sommerdag i Christinedalskoven:

"Her suser Løvet som i gamle Dage,

og foran mig går Marken ned mod Vadet

og mod Strandhuses skifertage

Derovre løfter langeligt sig Landet

fra Horseskoven op mod Bregning Kirke -

det Landskab, der for mig er Fædrelandet.

Hvad end derude blev mit Hverv, mit Virke,

Her fødtes alt, af dette Syn er rundet

min Udve og min Længsel mod det Blaa.

Sé, aftenblankt og gyldent ligger Sundet.

Og hvad jeg i det Fremmede har vundet

Jeg sér som Sejl i Horisonten staa."

Så smukt udtrykker Johannes Jørgensen stemningen ved sine mange vandreture i Christinedalskoven, og selv mange år efter kan stemningen og udsigten fra skoven stadig berige de mange besøgende. Prøv selv, og god tur.

Debat: Anemonetid på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce