Debat: Akuthjælp er mere end bare ambulancer


Debat: Akuthjælp er mere end bare ambulancer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mads Skau (V), udvalgsformand, Præhospitaludvalget, Region Syddanmark
Jacob Schultz
Debat FAA. 

Læserbrev: Fyns Amts Avis' chefredaktør, Carsten Olsen, har i onsdagens leder tilsyneladende forelsket sig i Region Syddanmarks ambulancer.

Kærlighed gør som bekendt blind, og det er måske derfor, den gode chefredaktør helt glemmer, at et akutberedskab er meget mere end ambulancer.

Det er akutlægehelikoptere, akutlægebiler, akutbiler, frivillige førstehjælpere, og så er det ganske rigtigt ambulancerne. Sammen danner de et net, der redder liv.

Patienter med hjertestop skal gerne have hjælp inden for ganske få minutter. Det er faktisk helt afgørende, uanset om man bor på en ø eller i Odense.

Her er de mange dygtige førstehjælperes indsats uundværlig. Førstehjælperne er et vigtigt supplement til ambulancerne, helikopterne og de andre køretøjer, som vi fra regionens side kan sende ud.

Og netop på Langeland, som Carsten Olsen tager udgangspunkt i, har vi 170 virkeligt dygtige og engagerede førstehjælpere, der har været pionerer på området og inspireret til lignende ordninger andre steder i regionen.

Vi kan se, at førstehjælperne gør en forskel og træder til, der hvor ambulancerne, akutlægebilerne og akutlægehelikopterne ikke kan nå at komme frem.

Derfor har vi indgået en aftale med Dansk Folkehjælp, der skal uddanne endnu flere førstehjælpere og sikre hjælp i de første kritiske minutter. Det er et nyt tiltag, vi er ved at få på plads.

Men førstehjælpere er ikke kun dem, der er tilknyttet en ordning. Det er naboen, kollegaen og spinning-makkeren, der træder til, når det går galt.

Og det går faktisk ikke så skidt. Antallet af personer, der overlever et hjertestop, er tredoblet fra 2002 frem til 2014.

Vi kan nemt blive enige om, at ambulancer i alle byer ville være fantastisk, men det er desværre ikke realistisk.

Men vi forsøger at dække regionen på en forsvarlig måde ved at placere ambulancerne de mest hensigtsmæssige steder. Carsten Olsen påstår godt nok i sin leder, at vi kun placerer ambulancer i de større byer, men der glemmer han vist byer som Sallinge, Ringe og Aarup.

Vi laver i løbet af 2018 en analyse af hele vores akutte beredskab, og selvom den måske vil give anledning til at ændre på nogle ting, så ændrer den ikke på, at ambulancerne aldrig vil kunne være fremme ved alle borgere med hjertestop indenfor de første kritiske minutter.

Derfor arbejder vi videre med at udvikle hele vores akutberedskab - fra ambulancerne, akuthelikopterne, akutlægebilerne og akutbilerne til de engagerede førstehjælpere.

Akutberedskabet er mere end ambulancer - og mere nuanceret end Carsten Olsen gør det til.

Debat: Akuthjælp er mere end bare ambulancer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce