Debat: Åbent brev til landets statsministerkandidater


Debat: Åbent brev til landets statsministerkandidater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat FAA. 

Synspunkt: Kære statsministerkandidater, jeg vil gerne spørge jer om følgende:

Hvis du bliver udpeget som statsminister, vil du da træde tilbage som partileder og træde ud af Folketinget uden orlov, dersom du bliver valgt ind i Folketinget?

Når du bliver udpeget som statsminister, vil du så bede samtlige politiske interessegrupper (partier) i Folketinget om at komme med tre emner til minister for hvert ministerium og overlade dem til Folketingets præsidium, som herefter anonymiserer dem og herefter overleverer dem til dig, således at du vælger dine ministre ud fra de anbefalinger, der gives?

Vil du endvidere kræve, at dem du vælger som ministre, træder ud af Folketinget uden orlov, dersom de er valgt ind i Folketinget?

Når jeg stiller spørgsmålene, er det fordi det forventes, at et demokratisk folkestyre ikke har sammenblandinger af embedsførelse mellem de tre magtinstanser: den lovgivende magt (Folketinget), den udøvende magt (regeringen), den dømmende magt (domstolene).

Grundlovsmæssigt er det muligt for en minister at sidde som lovgiver (folketingsmedlem) jævnfør Grundloven paragraf 40, sidste punktum. Det er dog ikke et grundlovsmæssigt krav, at en minister også er folketingsmedlem.

Grundlovens paragraf 40 er en paragraf, der har eksisteret lige siden Grundloven blev stiftet den 5. juni 1849, hvad nok har været hensigtsmæssigt ud fra, at landet gik fra en enevældig kongemagt (diktatur) til et mere frit land med et folkeligt styre, hvorfor paragraffen har været anset som værende nødvendig på grund af den nye form for afgivelse af den hele delvise magt fra Kongen til et folkeligt folkestyre.

Danmark er i dag et fuldgyldigt folkestyre, med en oplyst og meget vidende vælgerbefolkning, hvorfor paragraf 40s sidste punktum i Grundloven ikke længere reelt er nødvendigt. Desuden er det ikke hensigtsmæssigt, at en regering sidder som repræsentanter for specifikke interessegrupper i Folketinget, da det vil afstedkomme en ualmindelig og unødvendig magtkamp ved og efter et folketingsvalg om regeringsmagten.

Folketinget bruger umådelig meget tid og mange kræfter på at føre en politisk strid mellem regeringen og den del af Folketinget, regeringen tilsyneladende ikke repræsenterer. Det medfører, at befolkningen får en lede ved den kamp, der foregår i Folketinget.

I stedet for kunne Folketinget blive et folkeligt forum af repræsentanter for befolkningen, der om muligt kunne finde ud af at samarbejde om at udforme en lovgivning, der er til gavn for hele befolkning og ikke kun den del, som en regering tilsyneladende helst vil udøve sin ministerielle magt for.

Ved at have en total adskillelse af de tre magtinstanser, kan det danske folkestyre og dets befolkning komme til at opleve det lovgivende folketing, som det det skal agere som: en samarbejdende lovgivende forsamling og dertil en regering med en statsminister, der er hele befolkningens regering og statsminister.

Debat: Åbent brev til landets statsministerkandidater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce