Alle har kreativt potentiale


Alle har kreativt potentiale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I DAG, HVOR det danske samfund står over for så store udfordringer, er der en særlig myte, det er vigtigt at få gjort op med. Den myte, at nogle mennesker er kreative, og andre ikke er det. Og at nogle fag nærmest har monopol på at være kreative.

Det er en meget stor misforståelse. Man kunne jo lade mennesker have deres forenklede opfattelser i fred, men i dette tilfælde er den klichéprægede kasseopdeling farlig. Netop i tiden fremover er det for det danske samfund særdeles vigtigt at indse, at alle kan udvikles til at være kreative - på alle niveauer, i alle fag - og at det er en af de væsentligste veje til dansk velfærd, vækst og eksistens i det globale samfund. Kunstige opdelinger af mennesker i kreative og så os andre jordbundne, der må tolerere ? og beundre - dem, er direkte skadelig for udviklingen - og udtryk for en meget forenklet verdensopfattelse.

DER FINDES VEL op mod 100 forskellige definitioner på kreativitet og på forskellige aspekter ved kreativitet, f.eks. den kreative person, det kreative produkt/tjenesteydelse, den kreative proces og det kreative miljø.

Helt overordnet er kreativitet en mental proces, som skaber nye anvendelige idéer eller begreber ved at se nye sammenhænge mellem eksisterende idéer, begreber, produkter/tjenesteydelser. Og det er der brug for på alle samfundsområder.

BEGREBET KREATIVITET er bredt og komplekst. Det er rigtigt, at kreativitet trives i et miljø med frihed og variation, men hvis man som udgangspunkt accepterer, at alle mennesker - givet de rette betingelser - er kreative og kan skabe nye løsninger på problemerne, er der her i landet en rigelig kreativitetsreserve, når de rette betingelser, bl.a. en positiv modtagelse af nye idéer uden automatiske afslag, er opfyldt. Det er på alle områder i samfundet, der er behov for kreativitet, Også når det handler om administration, drift og andre tilsyneladende rutineprægede opgaver. Jeg har mødt mennesker fra mange forskellige livsgerninger, som har udvist stor kreativitet på tilsyneladende meget jordbundne områder.

GRUNDLÆGGENDE er kreativitet noget ganske enkelt. Psykologen A.H. Maslow sagde: »Det afgørende spørgsmål er ikke, hvad er det, der skaber kreativitet? Men, det er, hvorfor i Guds navn er ikke alle kreative. Hvor har vi mistet det menneskelige potentiale, hvordan blev det forkrøblet? Efter min mening er det rette spørgsmål ikke, hvorfor mennesker skaber, men hvorfor mennesker ikke er kreative og innovative. Vi må holde op med at være overraskede over kreativitet, som om det er et mirakel, at nogen skaber noget«. Alle har kreativt potentiale. Dette kreative potentiale skal bringes i spil. På alle områder i samfundet! Så lad os acceptere og støtte hinandens og vores fælles gode ideer. Vis, vi kan!

Alle har kreativt potentiale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce