Vikarer en dyr løsning


Vikarer en dyr løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

konflikt

af karin ellegaard

syge- og sundhedsplejerske, Kallerupvænget 3, Odense M

For få år siden var jeg ansat som syge/sundhedsplejerske på en nu nedlagt statslig institution. I mange år fik vi løn ud fra den givne overenskomst, hverken mere eller mindre, og alle var da også stort set tilfredse med dette, da tilknytningen til arbejdspladsen også blev båret af stort engagement og meningsfyldte funktioner.

I forbindelse med en stor omstrukturering og nedskæring blev der reduceret i antallet af syge/sundhedsplejersker, og de resterendes funktioner blev ændret til at omfatte udelukkende kerneydelser.

Det viste sig dog hurtigt, at det resterende antal syge/ sundhedsplejersker ikke kunne nå opgaverne, og meningsfuldheden med arbejdet svandt, hvorfor flere opsagde deres job i frustration.

Med den akutte mangel på syge/sundhedsplejersker, der opstod, blev det forsøgt at rekruttere nye, men det var svært at finde nogen, der ønskede at arbejde under de givne vilkår. Ledelsen besluttede derfor at ansætte vikarer fra vikarbureauer og mente også, at løsningen umiddelbart var billigere, da man så havde en mere fleksibel arbejdskraft, og når regningen til vikarbureauerne var betalt, var der ikke flere udgifter.

Det viste sig dog hurtig, at det blev en meget dyr løsning. For det første var udgiften til vikarbureauer noget dyrere end forudset, for det andet havde de vikaransatte syge/ sundhedsplejersker ikke samme loyalitet over for arbejdspladsens udvikling. Selvom de professionelt set forsøgte at løse de givne opgaver bedst muligt, blev kvaliteten og kontinuiteten alligevel dårligere.

Noget måtte gøres, og det blev derfor besluttet at tilbyde højere løn i form af rekrutterings- og fastholdelsestillæg til nyansatte sygeplejersker i vikariater og forskellige funktionstillæg til resten. På den måde fik den enkelte sygeplejerske ca. samme løn som de, der arbejdede for vikarbureauer. Der blev opnået højere kontinuitet, og den samlede lønudgift til syge/sundhedsplejersker blev mindre.

Nu er det man kan spørge sig selv:

1. Sker der ingen erfaringsudveksling blandt offentlige arbejdsgivere?

2. Hvad er grunden til, at de regionale og kommunale arbejdsgivere ikke vil indgå i realitetsforhandlinger om at bruge de mange millioner, der nu bruges til vikarer, til lønforbedringer til de allerede ansatte og dermed opnå mere kvalitet og kontinuitet i det udførte arbejde?

Vikarer en dyr løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce