Vi skal stille krav til vores børn i hverdagen


Vi skal stille krav til vores børn i hverdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Mai Mercado, børne- og socialminister (K)
Mai Mercado
Debat. 

Flere skoleledere råber vagt i gevær og fortæller, at alt for mange elever, der starter i 0. klasse, ikke kan de helt basale ting som at sidde stille på en stol, modtage en besked og række hånden op. Det er et kæmpe problem, og jeg tror, det skyldes, at der er sket et skred i opdragelsen. Familierne er de vigtigste fællesskaber i vores samfund. De fleste familier har dog en travl hverdag, og for nogen er det fristende at vælge de hurtige løsninger, for ingen ønsker, at tiden med børnene skal ødelægges af konflikter. Men sætter vi børnene op på en curlingsten og fejer løs, så gør vi dem en bjørnetjeneste.

Igen og igen hører vi om forældre, som undlader at opdrage deres børn ordentligt - ofte i misforstået godhed. Vi hører fra uddannelsessteder, selv universiteter, at der er forældre, der ringer og hører, hvad ungerne har for. Der er forældre, der søger studiejob på deres børns vegne. Nogen vælger at agere privatchauffør for barnet, så det aldrig selv skal finde vej, f.eks. til sportshallen. Og så er der dem, der altid lader deres børn vinde, når familien spiller spil. De forældre må komme ind i kampen, og den starter tidligt. Helt fra børnene er små, er det vigtigt, at vi sørger for, at de bliver vedholdende og parate til at starte i skolen. Hvis vi ikke lærer vores børn om livets realiteter, så giver det bagslag - sandsynligvis i form af uselvstændige børn, der tror, at hele verden drejer sig om dem. Det går samtidig ud over andre, når f.eks. lærernes og pædagogernes tid bliver brugt på uopdragne børn fremfor på dem, der faktisk har behov for ekstra støtte, måske på grund af et handicap.

Som forældre må vi ikke være bange for at tage udfordringerne op og stille krav. Vi skal tage ansvar for vores børns opdragelse, så de får masser af kærlighed og opmærksomhed, men samtidigt lærer at være en del af et fællesskab med fokus på respekt, pligter og hensynstagen til andre mennesker. Ved at stille krav får vi robuste børn, der er klar til et liv med alle de udfordringer, som den moderne verden byder på. Og det kan vi sagtens gøre uden at være urimelige, f.eks. ved at inddrage børnene i hverdagsopgaverne, få dem til at bidrage i familiefællesskabet, forvente noget positivt af dem og lære dem at tage hensyn til andre. På den måde giver vi dem selvtillid; en tro på, at de godt kan selv.

"Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen." Sådan indleder Dan Turèll sit kendte digt, der udtrykker det had-kærligheds-forhold, mange kan have til hverdagen med morgenkaffe, bleer og busser. Midt i alt det rutineprægede og forhastede kan det være fristende at vælge de nemme løsninger, men det betaler sig ikke. Så lad dette være en hyldest til hverdagen og de mange familier, der bruger den til at stille krav til deres børn og derigennem give dem en god opdragelse.

Vi skal stille krav til vores børn i hverdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce