Vi skal ikke være Europas madskraldespand længere


Vi skal ikke være Europas madskraldespand længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tommy Raabo Fischer, 4. generations fiskehandler, indehaver af HAV A/S
Billede
Debat. 

Er det ikke mærkeligt? Året rundt eksporteres et hav af fantastiske danske spisefisk til Portugal, Spanien og Italien. Samtidig rejser mange discountglade danskere på ferie netop dér og spiser så "lokale" fisk - der er fanget i Nordsøen. Det er ikke bare mærkeligt, det er håbløst!  

Danskerne er blandt dem i Europa, der bruger færrest penge på køb af fødevarer. Derfor har vi fået et ry i fødevarebranchen som Europas "mad-skraldespand". Kritikken går som regel på at danskerne ikke rigtig vil bruge penge på mad, men i vid udstrækning køber discountfødevarer og gladeligt lægger hamburgerryg fra polske fabrikker på kassebåndet. Håbløst, når vi har masser af dygtige lokale fødevareproducenter, økologiske landbrug og ikke mindst et fantastisk fiskeri. 

Vi har simpelthen så mange fantastiske fisk, der ryger ud af landet. Kulmulen er et godt eksempel. Når der landes 20 ton kulmuler på en auktion i Nordjylland, ryger de 19,8 ton til Sydeuropa - typisk Portugal, Spanien og Italien. Men der er også alle de torskefisk, der findes i store mængder i danske farvande, som vi slet ikke hører nok om; lange, brosme, hvilling og kuller, der er mindst lige så gode spisefisk som torsken. 

Supermarkederne gør ikke nok for at ændre på dette absurde forhold. Ofte finder man ikke andet end rødspættefilet, torskefilet og norsk opdrættet laks i køledisken. Det er galimatias. Vi bør spise nogle af alle de gode fisk selv, der bliver landet på de danske auktioner. Vi har mere end 25 arter af fantastiske spisefisk i Danmark og spiser typisk kun 3-4 af dem. Men det er ikke kun supermarkederne, der er for dårlige til at få danskerne til at spise flere danske fisk. Tag alle cateringfirmaerne, der bruger frosne pangasiusfileter, hajfileter og alt muligt andet bras uden næring, der er dyrket i Mekong-floden, fanget og frysetørret et år inden de skal bruges; håbløst.  

Der er med andre ord noget galt i fødevarekæden. Vi har danske fisk, der har det prisniveau, som kantiner på hospitaler og plejehjem arbejder med, men alligevel vælger de for nemhedens skyld at bruge udenlandske discount-frostvarer, som de serverer for de syge på hospitalerne og de ældre på plejehjemmene. Fisk uden nogen nævneværdig næringsværdi, som jeg ikke engang ville give til min kat. 

Hvorfor skal vi danskere nøjes med det bras, som eksportmarkedet ikke vil have? Det er den samme historie, som med den berømte bacon. Vi eksporterer størstedelen af det gode til vores nabolande og resten af verden og beholder kun det næstbedste til os selv eller importerer noget der er billigere og dårligere. Hvorfor dog spise en opdrættet laks, når vi kan få en vildtfanget, dansk kulmule med hvidt og smagfuldt, saftigt kød? Hvorfor vælger vi at importere laks, når vi har så mange fantastiske fisk selv, som vi bare skal lære at spise? 

Jeg kunne godt tænke mig, at kokkene i langt højere grad prøver nogle af de her arter af og sætter hvilling eller kuller på kortet; taler disse råvarer op. For det starter altid på restauranterne. Når folk ser og hører om det der, begynder de at lave det selv derhjemme og så spreder det sig stille og roligt. Det gælder også på sushirestauranterne. Vi har lært at spise sushi, men det er ikke med dansk fisk, igen er der som regel tale om opdrættet laks og tun. Brug dansk fisk, eksempelvis sild. Rå sild er ikke at forveksle med stegt og marineret sild, det har en helt anden smag og konsistens og vil fungere glimrende i sushi-udgaven. 

Hvis vi gerne vil ændre på ryet som Europas mad-skraldespand, skal alle gøre noget. Vi har efter min mening verdens højeste kvalitet af torskefisk og andre spisefisk. Dem skal vi begynde at spise og supermarkeder og restauranter skal gøre deres.

Vi skal ikke være Europas madskraldespand længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce