Vi er gode til grisevelfærd - og vi bliver bedre og bedre
Af: Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug og Fødevarer

Griseliv: Danmark er blandt verdens bedste til grisevelfærd. I år bliver vi endnu bedre. I 2018 vil de danske griseproducenter blandt andet fokusere på flere løse søer og en mere skånsom kastration. Samtidig investerer griseproducenterne 230 millioner kroner i forskning i kvalitet, bæredygtighed og dyrevelfærd.

Nu har vi - måske mere end nogensinde - brug for forbrugernes opbakning.

'Made in Denmark' er et kvalitetsstempel, vi kan være stolte af. Vi er bannerfører for et højt niveau af dyrevelfærd, og på en lang række områder går de danske griseproducenter længere end EU's krav. Men landmændene hviler ikke på laurbærrene. På eget initiativ indfører de danske griseproducenter lokalbedøvelse forud for kastration af alle hangrise. I løbet af 2018 vil flere tusinde landmænd og medarbejdere derfor deltage i kurser landet over for at blive uddannet i at anvende bedøvelsesmetoden.

Det er muligt af flere årsager. Det skyldes ikke mindst, at det er lykkedes, i samarbejde med Udviklingscenter for Husdyr på Friland, at udvikle en bedøvelsesmetode, der giver reel bedre dyrevelfærd og dermed en mere skånsom kastration. Derudover har Folketinget, med miljø- og fødevareministeren i spidsen, vedtaget en lovændring, der gør det muligt for landmanden selv at foretage lokalbedøvelse efter gennemført kursus.

Foruden landmændenes velvilje er det altså forskningen, der driver os fremad. Dyrevelfærd og forskning hænger unægtelig sammen, når erhvervet skal finde morgendagens løsninger i samarbejde med universiteter og organisationer. I 2018 investerer de danske griseproducenter over 230 millioner kroner i forskning, som skal sikre produktionen et fortsat stigende niveau af kvalitet, dyrevelfærd og bæredygtighed.

Vores danske landmænd ønsker hele tiden at blive endnu bedre. Og det bringer mig tilbage til forbrugerne. Vi ved fra erfaringerne med det nye statslige dyrevelfærdsmærke, hjertemærket, at mange forbrugere gerne bakker op om de danske landmænds indsats for at skabe endnu bedre dyrevelfærd.

Øget dyrevelfærd er ofte forbundet med flere omkostninger til produktionen, og det gavner hverken danskerne eller grisene, hvis forbrugerne fravælger de danske produkter og i stedet køber billigere kød fra lande med et lavere niveau af dyrevelfærd. Det er derfor afgørende, at vi som forbrugere bakker op om de gode tiltag. Ikke kun med gode intentioner, men også når vi står i supermarkedet.

Det er med rank ryg, at jeg selv fylder dansk gris i indkøbskurven. Danmark er blandt verdens bedste til grisevelfærd. Og i år bliver vi endnu bedre.