Verdenskort på væggen

Inger Birkemose - Gormsvej 20 Nyborg

Verdenskort på væggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STEDNAVNE: Hurra for det dejlige verdenskort på køkkenvæggen! Nå, og hvad skal der så være så dejligt ved det, spørger den velinformerede og måske lidt morgengnavne læser. Han erkender nok gerne, at det fyger om os med geografiske stednavne i avisen, i radioens og tv's nyhedsudsendelser og fra bekendte, der rejser til fjerne steder.

Men det kan vi jo ikke rigtigt tage os af, for vi har for længst fastslået, at Danmark er tæt på at være verdens navle, og alle i hele verden ved, at danskerne er det mest oplyste og tolerante folkeslag overhovedet. Så hvorfor bryde sit travle hoved med, hvor Astrakhan, Santa Cruz, Red Deer, New Hampshire eller Idaho ligger? (for ikke lige at tale om Sengeløse og Smørumnedre!).

Nej vel, til gengæld er det jo utroligt så uvidende, andre nationer er. Mange af os har på vore rejser mødt folk, som udviser en forfærdende uvidenhed med hensyn til Danmarks beliggenhed. "Er det ikke hovedstad i Stockholm, og er det ikke der, isbjørne og pornostjerner spankulerer frit på gaden?"

Og sådan noget synes vi er utroligt grinagtigt. Men hvordan har vi det, når vi bliver spurgt om regerings- og geografiske forhold i f.eks. Chile, som fylder betydeligt mere på verdenskortet end Danmark? Langt de fleste af os må kaste håndklædet i ringen og erkende, at vor viden er meget lille - måske begrænser den sig til, at der kommer nogle rigtigt gode vine fra Chile.

Og så er det, jeg vil slå til lyd for et dejligt verdenskort på en central væg! Som handelslærer gennem mange år ved jeg, at de unge menneskers viden om geografi er uhyre beskeden, til gengæld er deres videbegærlighed stor, hvis der hænger et ordentligt verdenskort bag katedret i alle timer.

Nu siger vor velinformerede læser sikkert: "Hvad skal alt det gøre godt for, det er da meget nemmere at finde det på internettet - eller hvis endeligt det skal være besværligt, så har man vel et gammelt skoleatlas, ikke?"

Jamen, det er da så sandt, som det er sagt - men får vi gjort det her og nu? Nej, det skal lige vente, og så er der kommet noget nyt op, og så går det hele i den store glemmebog.

Med de mange små daglige kig stiger interessen for den store verden - og så er det altså en fryd for vort beskedne folkefærd, at på Politikens Verdenskort ligger Danmark der, hvor det bestemt hører til: Lige midt i det hele.

Verdenskort på væggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce